Сега е моментът да превърнете марката в звездата на сезона

Сега е моментът да превърнете марката в звездата на сезона

Сега е моментът да превърнете марката в звездата на сезона

Подгответе се за празничната лудост с експертни маркетингови прозрения и стратегии. От разбирането на вашата аудитория до разпръскването на малко партньорска магия и AI, това ръководство ще гарантира, че вашата марка блести през този празничен сезон. Ето осем стратегии за вас, за да спечелите пари от празничния пазар.

1. Опознайте публиката си... наистина я опознайте

Преди да можете да ги изненадате с най-приятните оферти, трябва да разберете вашата аудитория. Имате данни от миналата година и предишни. Използвайте ги, анализирайте и създайте вашите целеви сегменти. Уверете се, че сте актуализирали всичките си методи за проследяване след най-новите актуализации на поверителността и оперативната система.

Ако не можете да проследявате, не можете да предлагате на пазара и да се ангажирате. След това се потопете дълбоко в персоните и създайте сегменти. Персонализирането е ключът към стоплянето на тези „зимни“ сърца. Не забравяйте, че тийнейджър, който пазарува празничен грим, не е същото като баща, който търси най-новата кухненска джаджа.

2. Оставете призраците от минали сезони да ви водят

Отново погледнете данните си от предишни години. Кои кампании направиха чудеса и кои бяха повече „въглен в чорапа“, отколкото „подарък под елхата“? Може да кажете, че последните години не са добър пример. Може да е вярно, но данните са си данни и клиентите почти винаги действат по същия начин. Например, имаше ли скок на конкретен продукт около средата на декември миналата година? Може би е време да го насочим в светлината на прожекторите по-рано тази година. Ученето от миналото е вашето тайно оръжие да засенчите конкуренцията.

3. Мислете отвъд Черен петък

Черният петък е голям, без съмнение. Но празничното настроение продължава повече от един ден. От Деня на благодарността до Нова година всеки ден е възможност. Огромна грешка, която много търговци правят, е да се съсредоточат твърде много само върху черния петък, само за да се събудят на сутринта след Кибер понеделник, за да разберат, че трябва да наблегнат по-усилено върху празничния маркетинг сега. Не бъдете този търговец! Създайте календар, който обхваща целия празничен сезон, и планирайте уникални оферти, съдържание и стратегии за ангажиране за всяка фаза.

4. Поръсете малко партньорска магия

Вашите филиали са като елените, задвижващи шейната на Дядо Коледа, водещи вашата марка в безброй домове. Осигурете им неустоими привилегии и стимули (Дори и големите трябва да платите за най-добрите разположения. Рискувайте!) Дайте им лъскави нови реклами. Когато вашите партньори са щастливи и мотивирани, те ще гарантират, че вашата марка блести най-ярко в необятното цифрово нощно небе. Помислете за увеличаване на комисионните за сезона със специфични условия, като по-голяма средна кошница или специфични най-добри категории, които ще позволят на вашите партньори да определят приоритета какво да наложат от своя страна.

5. Преразгледайте (и преработете) вашата имейл стратегия

Входящите кутии по време на празниците могат да изглеждат като снежна буря – хаотични и препълнени. За да се откроите, имате нужда от празничен дух и много креативност. Прегледайте цялата си имейл стратегия и настройка. Това е изключително важно. Вашите имейл точки за ангажираност трябва да са почти перфектни: времето за изпращане, денят от седмицата, колко пъти седмично и най-важното, съдържанието, което популяризирате. Създайте запомнящи се теми, включете живи визуализации и предложете ексклузивни оферти на абонатите си по имейл. Не забравяйте, че всяко кликване се брои!

6. Подгответе се за изоставяне на количката

Лудото празнично пазаруване често означава купища колички, пълни догоре, само за да бъдат изоставени в последния момент. Нека бъдем честни. Това е целогодишен проблем, който всички се стремим да подобрим. Но по това време на годината оставяме торби с приходи на пода, за да може конкуренцията ни да ги вземе. Прегледайте и оптимизирайте автоматичните имейли, рекламите за пренасочване и всеки друг канал, в който провеждате кампания за изоставяне на количката. Направете го съобразено със сезона и вашия творчески дух. Предлагайте отстъпки, когато е възможно, и помислете за добавяне на допирни точки, които обикновено не искате.

7. Елфи зад кулисите

Автоматизирането на задачи по време на натоварения празничен сезон е като да имате екип от елфи, които работят зад кулисите. Независимо дали изпращате своевременни имейли, пренасочвате забравени колички или получавате готови етикети за доставка, автоматизацията ще намали работното ви натоварване, позволявайки ви да се съсредоточите върху по-голямата картина.

Най-лесното място за започване е вашата автоматизация на имейл маркетинга, която включва както ново потребителско ангажиране, като имейли за добре дошли и регистрация за бюлетин, поредица от имейли за изоставяне на количката и дори обикновени имейл кампании, за да опитате да привлечете нови потенциални клиенти. След това разгледайте оперативната автоматизация, за да помогнете с обработката на поръчките, обслужването на клиенти и дори услугата за изпълнение, вътрешно или външно. Можете дори да автоматизирате създаването на нови кампании въз основа на ангажираността на потребителите с усъвършенствани AI инструменти, налични днес.

8. Прегърнете Страната на чудесата

Впрегнете AI инструменти, за да създадете персонализирано съдържание, което резонира с вашите потребители. Можете да използвате предсказуем анализ, за да предвидите какви продукти може да хареса следващия клиент или да оставите чатботовете да бъдат елфите на вашата марка, за да предлагат незабавна помощ и персонализирани продуктови препоръки денонощно. Всичко идва с много настройки, така че започнете.

Освен това не става въпрос само за продажба. AI може да ви помогне да анализирате настроенията, като ви помага да създавате съобщения, които докосват правилната струна. С AI insights можете да променяте и оптимизирате съдържанието за максимално емоционално въздействие. Освен това, ако имате огромни количества данни, но малко време за пресяване, инструментите с изкуствен интелект могат да бъдат вашият Рудолф, насочващ пътя. Те могат да идентифицират модели, като ви дават безценна информация за това къде да насочите маркетинговата си енергия.

Източник: Коби Бен Меир, основател на Marketing Trailblazer, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                                         

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ