Меркел обеща: Няма да се връщаме към марката

Меркел обеща: Няма да се връщаме към марката

Меркел обеща: Няма да се връщаме към марката

Германският канцлер Ангела Меркел разсея опасенията, че Германия ще се върне към старата си валута, заявявайки, че изключва възможността страната и да се върне към марката, съобщи „Франс прес”. Много икономисти и анализатори предричаха, че на фона на кризата с дълга най-голямата европейска икономика ще се откаже от еврото, което щеше да се окаже пагубно за еврозоната.

„Няма да има връщане към дойчмарката”, заяви Меркел в свое интервю, което ще бъде публикувано в четвъртък. За пореден път германският канцлер показа, че е обвързана с бъдещето на единната европейска валута, заявявайки, че ще направи всичко необходимо да гарантира стабилност на еврото.

Меркел отхвърли и идеята за разделяне на еврозоната между фискално устойчивите северни страни, сред които е и Германия, и затъналия в дългове юг, където икономиката на Португалия е приемана за най-застрашена след спасителните фондове за Гърция и Ирландия миналата година.

В същото време след срещата на  министрите на финансите на ЕС в понеделник, Меркел и Волфганг Шойбле предупредиха да не се действа прибързано във връзка с реструктурирането на европейския спасителен фонд.

На срещата еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен призова за допълнителни мерки и представи предложения за постоянния Европейски механизъм за стабилност, който трябва да влезе в сила от 2013 г.

Част от предложенията, които  отново породиха спор между ЕК и Германия, бяха - страните, изпаднали в криза, да могат по-лесно да получават финансова помощ и силните страни в еврозоната, като Германия,  да увеличат своя принос към фонда.

Днес курсът на еврото се покачи за седми пореден ден, като за момент прехвърли психологическия праг от 1,35 долара за евро, което не се бе случвало от ноември миналата година.

Към 12:30 ч. днес еврото се търгуваше на цена от 1,346 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ