Танц със саби около предложението за временна комисия за проекта "Турски поток"

Танц със саби около предложението за временна комисия за проекта Турски поток

Танц със саби около предложението за временна комисия за проекта "Турски поток"

Предложението на ПП-ДБ за създаване на временна парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналата Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България и за изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта "Турски поток" на наша територия добави нови искри в размяната на обвинения, съмнения и закани между доскорошните партньори в "сглобката". 

Първи, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов хвърли ръкавица за дуел като заяви, че партията му би подкрепила още днес спиране или приватизация на "Турски поток". 

"Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на "Балкански поток", коментира той още преди началото на заседанието след като се разбра, че ПП-ДБ внасят предложението си за анкетна комисия и отново подчерта, че няма проект "Турски поток", а газов хъб "Балкан".

"Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите. Към днешна дата има 1,309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем "Балкански поток". Или, ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите, защо не го пуснат на приватизация? Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения. ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем", добави той. 

Последва реакция от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който увери, че парламентарната група на движението ще подкрепи предложението на ПП-ДБ за създаването на временна комисия за "Турски поток" , но добави че към нея ще бъде включено и разследване за дерогацията на "Лукойл". 

"Имам уверението от вчера от г-н Петков, че те ще подкрепят и за "Лукойл", ще бъде една комисия за разследване. Нека да видим всичко да се разследва, всичко да стане ясно, ние дължим на хората истината по всеки един проект – от кой е спечелен, от кой е загубен и къде са отишли парите на хората", добави Пеевски. 

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков призова ГЕРБ-СДС и ДПС да признаят, че работят в коалиция. "Ние казваме честно, че сме в явна коалиция с ДБ. ГЕРБ и ДПС също трябва да заявят честно, че и те са в коалиция заедно. И във всички тези срещи, за които и Борисов говори, са като среща на две коалиции. Но за да може да се говори за всичко това, господин Борисов и господин Пеевски трябва да си кажат ясно, че работят заедно", заяви Петков.

Ако ГЕРБ-СДС искат да говорят за "Лукойл", ще получат председател от тяхната парламентарна група. По този начин и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС ще могат да засекат изказаните информации. Ние сме винаги за пълна прозрачност, няма от какво да се страхуваме", добави Кирил Петков.

Той припомни четирите важни теми, които да са във фокуса на 49-ото Народно събрание: "Още утре да се вкарат в дневния ред правилата за Антикорупционната комисия; Законът за защита на лицата, които подават сигнали. Знам, че ГЕРБ се притесняват от този закон, но нека го приемем бързо. Третият закон, е законът за личния фалит. Четвъртото нещо е пътната карта за енергетиката. Тези четири неща, ако бъдат изпълнени в следващите четири седмица, България ще получи 1,2 млрд. лева. Тогава вече може да говорим за повишаване на пенсиите за постоянно и ще говорим, че бюджетът може да бъде изпълнен. Всичко друго е замазване на очите", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ