Слави изненадал и БСП с решението за напускане на коалицията

Слави изненадал и БСП с решението за напускане на коалицията

Слави изненадал и БСП с решението за напускане на коалицията

От БСП ще положат усилия актуализацията на бюджета да бъде приета. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. 

"Ние ще положим усилия тя да се приеме. Ще направим всичко възможно да намерим тези необходими разумни народни представители и да им обясним защо това трябва да се случи", каза той.

По думите му, никой не е очаквал Слави Трифонов да изтегли министрите си. "Това са непредвидими хора, които както вчера не подкрепиха бюджета, в пленарна зала може да единодушно да го подкрепят. Важно е обществото какво ще разбере и как те ще защитят своята позиция пред гражданите – че ще ги оставят без помощи, без социални плащания, а бизнеса без подкрепа и излизайки от такъв парламент на какво се надяват в следващия", коментира депутатът. 

"Няма нужда и от вот на доверие. Конфигурацията в парламента е ясна. В едната имагинерна коалиция са 115-120, а другата са 110-115 души", посочи Свиленски.

Той отбеляза, че е важно и да не се забравят дадените предизборни обещания. "Аз съм казал, че влизам в парламента, за да променя модела ГЕРБ и сега няма как партията, която представлявам, само след 6 месеца да каже, че той е много хубав и дайте да ги върнем. Това са го казали и другите партии. Хайде да видим как ще си излъжат избирателите. Те са лъгани 30 години, може пак да са", каза Свиленски.

"В Конституцията ясно е записано – когато не може да се избере правителство и не може да се приеме бюджет, парламентарната рулетка се върти и след това се отива на избори. Това е неизбежно. Въпросът е какво БСП ще се опита да направи", добави той.

Според зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" в сегашната ситуация правителството трябва да реши дали ще може да управлява държавата. "Мисля, че ще му е трудно и че трудно ще отговори на очакванията на българските граждани. В рамките на този парламент е невъзможно да се случи друга конфигурация на база разделителните линии, които има и на база заявените досега позиции. Случи ли се това – ще означава, че някой ще излъже своите избиратели", категоричен е той.

И добави: "Със сигурност, ако се стигне до вариант парламентарната рулетка да се завърти отново, ще положим усилия, както и с новия мандат, който ще бъде връчен на ПП, така и след това. Не знаем третият мандат на кого ще бъде връчен, президентът избира".

"Чува се, че някой си мисли или подготвя някаква нова четворна коалиция, но опитът ми в парламента показва, че и със 130 депутати дори трудно се управлява. За да функционира парламентът, за да може да произвежда законодателство, за да функционират комисиите, за да се извършва и международната дейност, трябват стабилно мнозинство от повече от 121 депутати, което беше проблем и на досега действащата коалиция", коментира депутатът от БСП.

Сега народните представители и обществото трябва да изберат по кой път иска да тръгне държавата - предсрочни избори или да се намери отговорно мнозинство, което да подкрепи бюджета, смята той. 

Свиленски заяви, че е останал изненадан от вчерашното гласуване на ИТН. "Те казаха, че ще подкрепят антикризисните мерки. В тази актуализация те са на 99% и в един момент виждаме, че те не ги подкрепят. Това ще бъде за втори път, в който ИТН ще излъжат българския народ и българските пенсионери. Миналата година, когато мина Законът за ДОО и когато трябваше да бъде гледан бюджета на второ четене, те отказаха да го внесат", каза депутатът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ