Полша даде амнистия на 8500 нелегални емигранти

Полша даде амнистия на 8500 нелегални емигранти

Полша даде амнистия на 8500 нелегални емигранти

Най-малко 8500 нелегални имигранти, живеещи в Полша са получили амнистия от страна на властите, която им предоставя право за пребиваване и работа в страната, предава BBC. Амнистията, обявена през януари, засяга предимно мигранти, които са били в Полша в продължение на най-малко четири години. Тези, които са отказали статут на бежанци преди януари 2010 г. също са получили амнистия.

Виетнамците формират най-голямата група сред тях. Има също много пакистанци и украинци. Смята се, че в Полша има най-малко 40 000 нелегални мигранти. Крайният срок за подаване на заявления, приемани в офисите в цялата страна - беше полунощ в понеделник. Ръководителят на имиграционната служба на Полша, Рафал Рогала смята, че някои незаконни мигранти може да са дошли в страната от други страни от ЕС, привлечени от предложението за амнистия.

"Във всеки случай амнистията води до риск от нещо, което ние наричаме „амнистия туризъм“, което също може да се наблюдава в страни като Италия и Испания, където нелегални чужденци, пребиваващи в други страни от ЕС пътуват до страните, които предлагат амнистията, за да легализират престоя си," , каза той. Полша е в Шенгенската зона на ЕС, където повечето пътници могат да се движат свободно отвъд границите, без да се налага да показват паспорти. Повече от 80% от нелегалните мигранти, които влизат в ЕС през Гърция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ