Световните монарси в Стокхолм - омъжват наследницата на шведския трон

Световните монарси в Стокхолм - омъжват наследницата на шведския трон

Световните монарси в Стокхолм - омъжват наследницата на шведския трон

Световният монахрически елит се събира днес н Стокхолм за сватбата на престолонаследничката Швеция принцеса Виктория с Даниел Уестлинг, собственик на фитнес салони и неин личен треньор.

Пристигат испанският крал Хуан Карлос и кралица София, принц Фелипе и принцеса Летисия, йорданският крал Абдулла с кралица Рания, японският принц Нарухито. Сред гостите ще бъдат и бившият български цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита, гръцкият крал Константин и съпругата му Ана-Мария, сръбският принц Александър. Сред представителите на бизнеса се открояват милиардерите Якоб и Маркус Валенберг и Карл-Йохан Першон, младият изпълнителен директор на веригата H&M. Гостите ще бъдат над 1000, а тържествата продължават вече три дни.

Шведските медии патриотично коментират, че сватбата ще е най-важната и голяма след венчавката на принц Чарлз и лейди Даяна през 1981 г.

След сватбената церемония младоженците ще преминат с карета през столицата. По маршрута ще бъдат разположени 15 оркестъра и музикални групи.

По официална информация, Швеция е отделила над 12 милиона крони за реставрацията на катедралата Сторкиркан, където ще е венчавката. Самата сватба ще струва 20 милиона шведски крони, поделени по равно между кралското семейство и правителството.

Виктория е най-голямото от трите деца на крал Карл XVI Густав и кралица Силвия и е първа по линията на наследяване на престола. Принцесата е родена на 14 юли 1977 г. Както повелява традицията в кралските семейства, образованието й е в много сфери - дипломация, изкуство и др. Тя е посещавала различни курсове и програми във водещи университети в Европа и САЩ.

След церемонията титлата на съпруга на шведската принцеса ще бъде принц Даниел, дюк на Вестергьотланд.

Датата на сватбата не е избрана случайно. В същия ден, но преди 34 години се венчават родителите крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия. Карл XV също се е венчал на тази дата, но през 1850 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ