Кметът на Лондон предупреждава за „огромни щети" за столицата заради Брекзит

Кметът на Лондон предупреждава за „огромни щети за столицата заради Брекзит

Кметът на Лондон предупреждава за „огромни щети" за столицата заради Брекзит

Кметът на Лондон Садик Хан ще направи публично изявление за „огромните щети“, които Брекзит нанася на финансовия район на столицата, и ще обвини правителството, че пренебрегва по-широките последствия за Великобритания, предаде Блумбърг.

В реч пред лидерите на лондонското Сити Хан ще каже тази вечер, че е погрешно британците да се „преструват“, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз не причинява вреда, става ясно от изявление на неговия офис.

„В действителност лондонското Сити е силно засегнато от загубата на търговия и таланти в полза на нашите конкуренти поради Брекзит. Лондон не може да си позволи да изостане от който и да е от нашите международни конкуренти“, ще гласи изявлението на Хан.

Коментарите на Хан са в резултат на анкета, която показва, че много от гласувалите за Брекзит на референдума през 2016 г. започват да размислят. Проучване на YouGov миналата седмица установи, че една четвърт от гласувалите за напускане, които съжаляват за решението си, приписват това на т общото усещане, че нещата са се влошили след Брекзит. Проучване на YouGov през ноември установи, че широката общественост сега смята, че Великобритания е направила грешка с напускането на ЕС, като това мнение споделят 56% от анкетираните срещу 32%.

Хан, който водеше кампания за оставане в ЕС и отдавна говори за негативните последици от напускането на блока, ще каже, че „просто не може да мълчи за огромните щети, които Брекзит нанася“, според чернова на неговата реч, представена от неговия офис.

„Министрите изглежда са развили селективна амнезия, когато става въпрос за една от основните причини за нашите проблеми. Брекзит не може да бъде изтрит от историята или последствията от него да бъдат премахнати“, се казва в речта на Хан.

Брекзит сви брутният вътрешен продукт на Великобритания с 5,5%, намали инвестициите с 11% и намали търговията със стоки и услуги със 7%, ще каже кметът на Лондон. Британците също плащат допълнителни 6 милиарда паунда за храна заради Брекзит, което се равнява на 210 паунда, добавени към средната сметка на домакинството в супермаркет за период от две години.

Думите на Хан могат да се възприемат и като завоалирана критика към лидера на лейбъристите Киър Стармър, който отхвърли призивите за повторно присъединяване към единния пазар на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ