Сексуалните престъпления веднага на съд, иска европарламентът

Сексуалните престъпления веднага на съд, иска европарламентът

Сексуалните престъпления веднага на съд, иска европарламентът

Изнасилването, както и всякакви други форми на сексуално насилие срещу жените трябва да бъдат признати за престъпление във всички страни от ЕС и да водят до образуването на служебно наказателно производство. Това посочва Европейският парламент (ЕП) в резолюция, призоваваща за приемането на директива за борба с половото насилие, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

В някои държави членки на ЕС изнасилването все още не се разглежда като углавно престъпление.

Поради различните политики и законодателства в държавите членки, жените в Европейския съюз не получават еднаква закрила срещу насилието, извършвано от мъже, се подчертава в текста на резолюцията, изготвена от Ева-Брит Свенсон.

Всички държави членки трябва да признаят за престъпление изнасилването и сексуалното насилие срещу жени, особено, когато в рамките на брака или неформалните интимни връзки и/или когато е извършено от роднини от мъжки пол, категоричен е европарламентът.

 В същото време, европейските страни трябва да гарантират, че при подобни престъпления служебно ще се образува наказателно производство срещу извършителя. Освен това, всякакво позоваване на културни или религиозни практики, включително т.нар. „престъпления на честта" или осакатяването на женски полови органи, трябва да бъде изключено като смекчаващо вината обстоятелство, настояват още депутатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ