Съветът на ЕС отложи решението за разширяване на Шенген

Съветът на ЕС отложи решението за разширяване на Шенген

Съветът на ЕС отложи решението за разширяване на Шенген

Съветът на ЕС по правосъдието и вътрешните работи отложи за септември решението за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това оповести министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан, който изрази очакване тогава да бъде взето решение за по-нататъшното разширяване на зоната.

Той допусна, че е възможно тогава да бъде прието предложението на Германия присъединяването на България и Румъния да стане на два етапа. Според този вариант, на първият етап ще бъдат отворени въздушните и морските граници, а на втория – и сухопътните.

По време на днешното заседание на Съвета в Люксембург Холандия буквално блокира възможността за друг избор след като обяви, че отлага решението си за приемане на двете държави за 2012 г. Разширяването на зоната е възможно само с пълно съгласие от всички членове на ЕС.

Припомняме, че Европарламентът одобри вчера с голямо мнозинство докладът за техническата готовност за присъединяване на България и Румъния. Много евродепутати призоваха от трибуната да не се прилагат двойни стандарти и двете страни да бъдат приети колкото се може по-бързо след като са изпълнили критериите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ