Дръжте се така, сякаш вие сте шефът!

Дръжте се така, сякаш вие сте шефът!

Прекарваме огромна част от живота си на работното място. Подходящата атмосфера може да превърне дори най-отегчителната професия във вдъхновение и в цел, за която да се борите с желание всеки ден. За нещастие обаче, съществуват твърде много работни места, които функционират неправилно. Познанието как елегантно да се справяме с тези неблагоприятни условия, е сред онези безценни умения, на които не ни учат в училище. Ето няколко идеи, които ще са ви от полза:

1. Концентрирайте се

Отърсете се от заобикалящата ви среда и се фокусирайте върху работата и представянето си. Дръжте се така, сякаш вие сте шефът. Не се тревожете за това, което правят другите; старайте се да вършите своята работа, при това качествено.

2. Поддържайте дистанция

Не ставайте част от цирка. Едно от най-добрите неща, които бихте могли да направите, е да стоите далеч от игрите, защото участието – дори като критик – в зловредната атмосфера благоприятства нейното развитие. Дистанцирайте се! Вие не сте част от проблема.

3. Съберете съюзници

Борете се с изолацията. Открийте няколко съюзника, които споделят вашата визия, и заедно създайте сплотен вътрешен кръг. Така ще можете да се поддържате взаимно и да си правите справки с реалността. Уверете се, че всички от вашият кръг пазят неутралитет и са над цялата офис драма.

4. Изключете

Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, но се старайте да затворите съзнанието си за негативизма и лудостта. Само така ще запазите здравия си разум. Има ли врата, която бихте могли да затворите? Възможно ли да обърнете бюрото си с лице към стената? Имате ли слушалки? Възможно ли е да работите от дома за ден-два седмично?

5. Търсете катализатори

Най-добрият начин да се въоръжите срещу проблемите е като се подготвите, преди те да са възникнали. Търсете катализатори на зловредното поведение. Когато разберете кои са те, ще ви е по-лесно да избягвате бъркотията.

6. Бъдете пример за подражание

Правете всичко по силите си, за да се изкачите на по-високо ниво. Поставяйте си високи цели и правете всичко възможно, за да ги достигате. Бъдете примерен служител и покажете на другите как трябва да си вършат работата.

7. Напуснете

Ако сте опитали всичко, описано по-горе, и усилията ви не са се увенчали с успех, може би е време да си търсите друго работно място. Най-талантливите, креативни и продуктивни личности не се задържат в неблагоприятна среда по-дълго от необходимото; те си търсят атмосфера, в която да се развиват, е не просто да съществуват.

Запомнете, че има какво да научите от всяко работно място. Ако сте прекарали твърде много време в зловредна атмосфера, гледайте на ситуацията като на възможност за личен растеж и самодисциплина.

Лоли Даскал, президент и главен изпълнителен директор на Lead From Within, за Inc.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ