Как да се справите с "токсичния" шеф

 Как да се справите с токсичния шеф

Как да се справите с "токсичния" шеф

Ще ми се думите „кофти” и „шеф” никога да не вървяха заедно. Но ако сте имали три или повече работни места, със сигурност сте се сблъсквали с някой ужасен работодател, който е превръщал дните ви в ад.

Щеше да е страхотно, ако офисите бяха лишени от отровата на властта, но, за нещастие, токсични мениджъри има навсякъде. Често не е ясно дали са били такива, преди да заемат поста си, или придобитите правомощия са ги променили. И все пак, доста е трудно да се изкачите в йерархията на компанията си, ако работодателят ви спъва вашето развитие. Още по-неприятното е, че в много от случаите повишението ви зависи именно от него, без значение, че сте си го заслужили.

Сигурен съм, че всеки от вас може да разкаже за поне един свой шеф, който е съсипал културата в офиса или е принудил иначе лоялни служители да напуснат. Лично аз имах работодател, който си приписваше моите идеи и заплашваше да съсипе кариерата ми, когато реших да сменя работното си място.

Но какво бихте могли да направите, когато над вас в йерархията стои токсична личност? Не е толкова лесно просто да си тръгнете. Преди да подадете едномесечното си предизвестие, предлагам да опитате следните варианти:

1. Запазете спокойствие

Токсичните работодатели често ни смазват. Когато почувствате желание да изригнете срещу своя, отделете поне миг, за да осъзнаете емоциите си. Бъдете честни със себе си – наистина ли шефът ви злоупотребява с вас? Дали не преигравате? Вглеждайки се в себе си, ще успеете да се въздържите от импулсивни реакции.

2. Гледайте напред

Помнете, че това работно място е част от по-голямото ви бъдеще - просто отсечка от целия път, който ви очаква. Постарайте се да постъпите, както е добре за вас, за работодателя ви и за цялата компания. Всеки следобед, записвайте по 3 малки задачи, които да изпълните на следващия ден. Така ще засилите чувството, че правите нещо за фирмата си и че можете да оцелеете в трудните моменти.

3. Създавайте приятелства

Лошият шеф не е оправдание да не общувате. Създавайте връзки в компанията – включително с шефа на вашия шеф и с други по-влиятелни колеги. Ако хората ви познават като личност, която работи усърдно и има позитивна нагласа, усилията ви няма да останат незабелязани. Ако пък изберете да напуснете токсичния си работодател, вашите приятели от службата могат да ви дадат препоръка.

Помнете, че мениджърите също са хора, и опитайте да се фокусирате върху 1-2 положителни качества на своя шеф, на които се възхищавате или от които поне можете да се поучите.

Със сигурност и вие си имате граница на търпимост, а и няма работа, която да си заслужава да се чувствате зле. Но ако поемете пълен контрол над емоциите си, токсичният шеф би могъл да се превърне в най-добрия ви учител - ако не друго, то поне ще знаете как не трябва да се държи един работодател.

Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на Aha!, за Aha.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ