По стълбата на растежа

По стълбата на растежа

По стълбата на растежа

Всички сме чували многократно, че увереността е от ключово значение на работното място, особено когато става въпрос за лидерство. Доста по-рядко обаче чуваме съвети за това как човек може да придобие тази увереност.

Всъщност често се приема, че увереността е нещо, с което човек се ражда. Въпреки общоприетото схващане, увереността може да бъде изградена и усъвършенствана.

Наскоро разговарях с Хомайра Кабир, известен треньор по лидерство с двойна магистърска степен по коучинг и позитивна психология. Нейната нова книга „Goodbye, Perfect“ очертава план за това как можем да изградим увереност отвътре. Според изследването на Кабир, увереността има два ключови компонента: принадлежност - вътрешно чувство за безопасност, когато сме около другите, и майсторство - доверяване на нашите инстинктивни желания и наличието на нужната смелост да се учим и да растем.

Тя е описва процеса на изграждане на увереност с нещо, което нарича „стълба на растежа“, която може да бъде илюстрирана най-добре с пирамида – чувство за самооценка на дъното, последвано от отношения на доверие и подкрепа на по-горното ниво, след това автентичност и целенасоченост, и смелост и устойчивост на върха. И така, как можем да изградим всеки един от тези компоненти за увереност? Ето нейните съвети:

Чувство за самооценка

Чувството за самооценка е в основата на увереността. За някои самооценката се установява и възпитава в детството, но не всеки има единни и същи преживявания. Въпреки това, всички ние можем да засилим чувството си за стойност като започнем с това да си дадем разрешение да изпитваме чувства. Хората много често са склонни да пренебрегват негативните емоции, особено на работно място. За нашия растеж е важно да обръщаме нужното внимание на всичките си чувства, било то добри или лоши.

След като разберете какво чувствате или преживявате, можете да се научите как да обработвате тези емоции. „Приемането на съчувствие и намирането на такова, за да си простите за минали грешки, е от съществено значение“, казва Кабир, „защото това разчиства пътя за прогрес“.

Връзки, базирани на доверие и подкрепа

 За да изградите наистина чувство за вътрешна безопасност, трябва да създадете взаимоотношения, основани на базата на взаимно доверие. Това означава да защитавате себе си и целите си и също така да подкрепяте другите за покриването на техните нужди и цели.

Автентичност и предназначение

Когато загубим връзка с вътрешния си свят, ние ставаме обект на външни изисквания, превръщайки се в един вид зъбни колела в машината. Задължително е, след като се почувствате по-комфортно в собствената си кожа и кръг от колеги, да насочите вниманието си към големите въпроси като: „Коя е работата, която ме кара да се чувствам жив?“ и „За какво съм тук?“

Кабир предлага няколко начина да намерите, или подновите, това чувство за цел.

Помислете за някаква болка или разочарование за чувство за отговорност, за вдъхновение или за основен спомен от детството. До какво водят тези идеи? Откъде идват?

Ако не знаете, няма проблем. Опитайте да си водите дневник и да експериментирате, за да видите какво ви кара да си върнете фокуса върху вашите цели. Важното е да продължим да се връщаме към централния въпрос: „Защо съм тук?“

Смелост и устойчивост

Страхът е най-старият ни инстинкт. Докато вие и вашите мечти растете, страхът ще бъде нещото, което ще ви спъва или ще опитва да ви завладее. „Това е начинът на вашето тяло да се опитва да поддържа статуквото и да ви предпази“, казва Кабир, „Но в този случай ние не бягаме от опасност. Ние бягаме към нещо“, добавя тя.

Смелостта, казва Кабир, е да действаш въпреки неизбежния страх. Ако поемете достатъчно шансове, неизбежно ще се провалите, като това е напълно нормално. Нещо повече, това е съществена част от преживяването, нужно, за да станете добър лидер.

…………….

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ