Да превърнеш любопитството в суперсила

Да превърнеш любопитството в суперсила

Да превърнеш любопитството в суперсила

Любопитството често е в основата на предприемаческия успех, ако не за друго, то поради простия факт, че човек винаги може да стане по-умен или да подобри уменията си за вземане на решения. Можете да подобрите способността си да учите бързо и да използвате това, което сте научили.

Както казва собственикът на баскетболен отбор на „Далас Маверикс“ и звезда от предаването „Аквариум за акули“ Марк Кюбан: „Ако не четеш, ти си прецакан, защото не развиваш ума си. Казвам на децата си: „Този, който не чете, живее един живот. Този, който чете, живее неограничен брой животи.'"

Или както казваше наскоро починалият вицепрезидент на Berkshire Hathaway и бизнес партньор на Уорън Бъфет - Чарли Мънгер: „Прекарайте всеки ден, опитвайки се да бъдете малко по-мъдър, отколкото сте били, когато сте се събудили“.

Според проучване, публикувано в Journal of Personality Assessment, любопитството ни помага да сме по-щастливи, по-здрави и по-удовлетворени от живота. Освен това, любопитството може да ви помогне за поддържане на когнитивните функции, психичното здраве и физическото здраве с напредването на възрастта, според проучване, публикувано в Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

Както пише Сахил Блум, ако любопитството беше хапче, фармацевтичните компании щяха да го продават като суперлекарство.

За щастие нямате нужда от хапче. Просто се нуждаете от малка промяна в мисленето. Не мислете за знанията или информацията като нещо, което е фиксирано. Поредица от експерименти, публикувани от Harvard Business Review, показват, че макар промяната в мнението да може да ви накара да по-малко умни, подобно решение всъщност е знак за интелигентност.

Следващият път, когато поставите под съмнение интелигентността си, помислете колко често сте променяли мнението си през последните седмици - относно гледна точка, подход, начин за разрешаване на проблем. Ако отговорът е „рядко“, вероятно не сте толкова любопитни, колкото бихте могли да бъдете.

Вместо това вземете за пример подхода на автора „Thinking, Fast and Slow“ Даниел Канеман. Както казва той: „Никой не се радва да греши, но аз се радвам, че съм грешал, защото това означава, че сега съм греша по-малко, отколкото преди“.

Мъдростта обаче не е функция на увереността. Мъдростта е да знаеш, че макар да имаш много познания, има и много неща, които не знаеш. Мъдростта е да си достатъчно любопитен, за да разбереш какво е правилно, вместо да се опитваш да бъдеш прав.

Искате ли да сте по-любопитни? Не се страхувайте да грешите. Не се страхувайте да признаете, че нямате всички отговори. Не се страхувайте да кажете „мисля“ вместо „знам“.

Както Адам Грант пише в „Think Again”: „Арогантността ни оставя слепи за нашите слабости. Смирението е отразяваща леща: помага ни да ги видим ясно. Увереното смирение е коригираща леща: тя ни позволява да преодолеем тези слабости.“

………………..

Джеф Хейдън, автор на „The Motivation Myth: How High Achievers Really Set Themselves Up to Win“, за Inc.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ