Ричард Брансън търси винаги две ключови качества

Ричард Брансън търси винаги две ключови качества

Ричард Брансън търси винаги две ключови качества

Назначаването на нови служители никога не е лесно, но при някои роли процесът е малко по-прост. Винаги може да направите някакъв тест за твърдите умения, които притежават кандидатите за работата, или да поискате справка за тяхното поведение и резултати от предходен работодател. Ако обаче фокусът ви не е толкова върху доказани твърди умения, а върху изграждането на компания, която да промени света, дори и малко, какво трябва да търсите в кандидатите за работа?

В такъв случая трябва да наемате мечтатели, които могат не само да си представят трансформационна промяна, но и да я изпълнят. Как да намерите тези хора? Това не е лесна задача, но според основателя на конгломерата от компании Virgin Group сър Ричард Брансън има две качества, които задължително трябва да търсите.

В блога си наскоро Брансън разсъждава върху реч по време на събитието Virgin Unite на Ерик „Астро“ Телър, който ръководи Google X – тайната лаборатория на Google, която си поставя за цел да създава иновации, които „подобряват света десетократно“. За да се справят с този вид „радикална иновация“, служителите на лабораторията X очевидно трябва да бъдат невероятно умни, но Телър подчерта две други качества, които винаги търси в служителите. Това са качества, на които Брансън (и много други супер успешни хора) също дават предимство, когато търсят истински новатори.

Дързост

Тази първа половина от уравнението на Брансън и Телър за идеалния иновативен кандидат за работа. Ясно е, че ако възнамерявате да подобрите света десетократно, ще имате нужда от дързостта да бъдете истински мечтатели. Ако кандидатът не може да говори с вълнение и оптимизъм за неща, които повечето хора смятат за невъзможни, той няма да бъде особено ентусиазиран и усърден в работата си върху тях. Цинизмът е несъвместим  с радикалната иновация.

Смирение

Втората половина на уравнението може да се окаже по-голяма изненада за мнозина. „Астро търси дързост и смирение – дързостта да опитваш нови неща и смирението да си отворен към реалността, че идеята ти може да не проработи“, пише Брансън.

Ако сте твърде големи реалисти, това може да ви попречи да започнете дръзки проекти, но ако умът ви е постоянно в облаците, може да не се възползвате от възможността да си вземете поука достатъчно бързо от грешни стъпки и да използвате тези познания за постигане на истински успех. Дързостта без интелектуално смирение няма да ви отведе далеч. Това е баланс, който Брансън настоява, че отдавна се е опитвал да постигне в собствения си живот.

„Отдавна разгласявам неуспехите си и вярвам, че трябва да се чувстваме комфортно при неуспеха. Съгласен съм с убеждението на Астро, че повечето големи идеи няма да бъдат реализирани или да завършат с успех, както и че трябва да приемаме това. Трябва да можем да оценяваме защо някои идеи не сработват и да знаем как да продължим напред“, казва той.

Телър и Брансън не са единствените големи имена, които смятат, че радикалната иновация изисква не само дързост за поставяне на луди цели, но и смирение, за да може човек да оценява реалистично постигнатия напредък и да променя курса, ако е необходимо. Основателят на Amazon Джеф Безос също подчерта важността на смирението, като казва, че предпочита да наема хора, които могат да говорят свободно и интелигентно за своите грешки и провали. Той разбира, че колкото по-бързо признаеш, че грешиш, толкова по-бързо ще се научиш.

Много рискови капиталисти и предприемачи улавят тази способност да балансират отдадеността и любопитството с фразата „силни убеждения, които човек не следва сляпо“. Подобно на Телър, Безос и Брансън, те виждат тази комбинация от черти на характера като здрава основа за радикална иновация.

Така че, ако вашата компания се стреми да промени света по някакъв съществен начин, имайте предвид тази формула, когато наемате нови служители. Големите амбиции и огромният оптимизъм са страхотни, но за да превърнат мечтите в постижения, те трябва да бъдат съчетани с интелектуално смирение и готовността на човек да променя мнението си на фона на нова информация.

…………..

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ