Твърде добър за успехи?

Твърде добър за успехи?

Твърде добър за успехи?

Чували ли сте израза: „Добрите момчета свършват последни“? Макар че някои изследвания от миналото подкрепят тази идея, доцентът по мениджмънт и предприемачество в бизнес колежа Типи на Университета на Айова Ронг Су решава да тества отново концепцията. Заедно със своите колеги, тя открива, че начинът, по който се отразява добротата на човек върху неговия успех в кариерата е комплексен.

„Идеята е, че ако си прекалено добър, не си конкурентоспособен, не се представяш добре в работата и не постигаш токова голям кариерен напредък, колкото другите“, казва Су. „Ние работихме по оспорването на това предположение“, добавя тя.

Нюансите на добротата

Су открива, че има различни форми на доброта. Например, човек може да бъде описан като „добър“, „дружелюбен“ или „отзивчив“, ако винаги изпълнява чуждите искания и не е особено настоятелен и конкурентен. Този тип добрина може да навреди на кариерното ви развитие.

„Това е личностната характеристика на човек, който е мил и съпричастен. Той винаги се съобразява с исканията на другите и избягва конфликтите. Този тип доброта не е полезен“, обяснява Си.

Същите тези суперлативи („добър“, „дружелюбен“ или „отзивчив“) обаче могат да бъдат използвани и за описването на човек, който е просоциално мотивиран, което ще рече, че изпитва силно желание да помага на другите.

„Всички имаме колеги, които са готови да помогнат и да се намесят, когато друг служител е болен и имаме нужда от помощ“, казва Су. „Те са доброволци и искат да облагодетелстват другите чрез работата си. Установихме, че наличието на силна социална мотивация носи ползи във всички професионални области“, категорична е тя

Предимствата

Според изследването на Су хората, които имат висока просоциална мотивация (термин от социалните науки, които означава обратното на „антисоциален“) като цяло са по-щастливи, имат високо психично благополучие и най-важното, имат по-висока работоспособност.

„Те имат по-голям успех в кариерата по отношение на това как биват оценявани. Техните колеги и ръководи смятат, че те имат по-голям лидерски потенциал, което увеличава шансовете им да получат управленски позиции“, казва Су.

Въпреки това, да си просоциално мотивиран не означава да бъдеш алтруист и да жертваш собствените си цели и работни постижения в името на помагането на другите.

 „Те не помагат с цената на завършването на собствените си работни задачи, защото това би довело до намаляване на производителността им“, обяснява тя.

Как да изградите просоциални черти

Просоциалната мотивация не е непременно нещо, с което човек се ражда. „Някои хора имат по-силна такава тенденция по природа, но социалната мотивация може да вградена в работния контекст с конкретни целеви бенефициенти“, казва Су. „Например, можете да бъдете мотивирани да облагодетелствате клиенти или колеги. Тези видове социална мотивация имат най-силно положително въздействие върху работата на някого, особено в сравнение просоциалната мотивация на глобално ниво, при която някой иска да бъде полезен като цяло“, обяснява тя.

Макар че това може да бъде личностна характеристика, Су казва, че тя може да се научи и насърчи на организационно ниво. Например, компаниите могат да търсят тази личностна черта още при интервюирането на кандидати за работа. Тя съветва да разпитват кандидатите за различни сценарии, които биха разлики ценностите, които проповядват кандидати, и начина, по който те биха се вписали в организация.

„Задайте им въпрос от рода на: „Разкажете ми за ситуация, когато ваш колега се е нуждаел от помощ. Какво направихте и как балансирахте собственото си работно натоварване?“, дава пример Су.

Просоциалната мотивация може да бъде вградена във фирмената култура. „Необходими са много подобни политики и системи“, казва тя. „Компания, която иска да бъде твърде конкурентна, дава предимство на индивидуалните постижения вместо на просоциалното поведение. В този случай те могат да преоценят своите ценности“, казва тя.

В прочуването Су също така установява че полът не влияе върху положителните ползи от просоциалната мотивация. „Често чувате истории за това как се очаква жените да бъдат просоциални и че по тази причина техните усилия често остават неоценени. Открихме, че мъжете и жените имат еднаква полза от тази черта. Мъжете и жените могат да се възползват от положителните ползи за кариерата от просоциалното поведение“, казва Су

……………………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ