Microsoft отчете по-добра от очакваното печалба, но разочарова с прогнозата си за настоящото тримесечие

Microsoft отчете по-добра от очакваното печалба, но разочарова с прогнозата си за настоящото тримесечие

Microsoft отчете по-добра от очакваното печалба, но разочарова с прогнозата си за настоящото тримесечие

Microsoft разочарова инвеститорите с прогнозата си за приходи за текущото тримесечие, причинявайки обрат в цената на акциите на компанията, след като те първоначално се повишиха на фона по-добрата от очакваното печалба за периода октомври – декември, предаде Си Ен БиСи.

Технологичната компания отбеляза спад в бизнеса в края на 2022 г. в основните области на Windows и Office, каза изпълнителният директор Сатя Надела пред анализатори по време на конферентен разговор.

Microsoft отчете коригирана печалба на акция от 2,32 долара, докато очакванията на анализаторите бяха за 2,29 долара на акация. Приходите на компанията за тримесечието достигнаха 52,75 млрд. долара, докато според Refinitiv средната прогноза на анализаторите бе за приходи от 52,94 млрд. долара.

За второто фискално тримесечие общите приходи са се увеличили с 2% на годишна база през тримесечието, завършващо на 31 декември, най-бавният темп от 2016 г., става ясно от отчетът.

За настоящото тримесечие Microsoft залага на приходи между 50,5 и 51,5 млрд. долара, което би било ръст от 3% на годишна база. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакват приходи от 52,43 млрд. долара.

Бизнесът отслабна през декември, включително в ръста на потреблението на облачни услуги Azure, каза финансовият директор Ейми Худ. През този месец ръстът на новия бизнес беше по-нисък от очакваното от ръководството, особено що се отнася до абонаментите за софтуер за производителност на Microsoft 365, търговските продукти на Windows и предложенията за корпоративна мобилност и сигурност, добави тя.

„В нашия търговски бизнес очакваме бизнес тенденциите, които видяхме в края на декември, да продължат и през Q3“, каза тя.

Подразделението на Microsoft за облачни услуги, в което влизат платформата Azure, Windows Server, SQL Server и GitHub, генерира приходи от 21,51 млрд. долара, което е ръст от 18% на годишна база и малко над консенсусната прогноза на анализаторите 21,44 млрд. долара, сочат данни на StreetAccount.

Компанията заяви, че само при Azure е отчетен ръст от 31% на годишна база, следвайки увеличение от 35% през предходното тримесечие.

Худ каза, че очаква растежът на облака Azure да се забави отново през третото фискално тримесечие. Отделът на Microsoft за продуктивност и бизнес процеси (Productivity and Business Processes), в който влизат Dynamics, LinkedIn и Office, е допринесъл с приходи от 17 млрд. долара, което е ръст от 7% в сравнение със същия период на предходната година и над прогнозата от 16,79 млрд. долара на анализаторите, анкетирани от StreetAccount. Сатя Надела заяви че комуникационното приложение Teams вече има повече от 280 млн. активни потребители.

Подразделението за персонални компютри, в който влиза операционната система Windows, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията, е генерирало приходи от14,24 млрд. долара, което е спад от 19%. От Microsoft заявиха, че продажбите на лицензи за Windows за производители на персонални компютри са се понижили с 15% на годишна база.

Докладът на Microsoft дава началото на сезона на отчетите на големите технологични компании в момент, когато Nasdaq записа най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам и първият му спад за четири тримесечия след спукването на дотком балона. на Microsoft, Amazon, Alphabet и Meta обявиха значителни съкращения на работни места наскоро, след като наеха много служители по време на пандемията на COVID-19. Meta е планирано да отчете финансовите си резултати следващата сряда, а ден по-късно се чакат тези на Alphabet, Amazon и Apple.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ