Работохолизъм? Всъщност, не е чак толкова лошо нещо

Работохолизъм? Всъщност, не е чак толкова лошо нещо

Работохолизъм? Всъщност, не е чак толкова лошо нещо

В Европа много повече, отколкото в Съединените щати, на работохолизъма вече се гледа само като на нещо лошо, което има негативни последствия както за индивида, така и за обществото като цяло. Но професорът от Rouen Business School Йехуда Барух е на малко по-различно мнение. Да, казва той в публикувана наскоро от него статия, работохолизъмът безспорно е една зависимост, която обаче не трябва автоматично да бъде отричана и заклеймявана, защото може да доведе до положителни резултати както за отделния човек, така и за бизнеса, и обществото.

Общата тенденция е работохолизъмът да бъде представян като негативно пристрастяване, което води до високи нива на стрес както на работното място, така и у дома, отбелязва Барух.

Но този портрет е неточен, твърди той, тъй като изследванията също показват, че работохолизмът е свързан с енергия и отдаденост - положителни конструкции, които са точно противоположни на изтощението и цинизма.

Барух оприличава пристрастяването към работата на пристрастяването към шоколада - то носи и някои ползи за здравето, тъй като тонизира и доказано стимулира отделянето на хормоните на щастието. По същия начин, когато работохолиците са под напрежение, работата и техните постижения засилват чувството им на удовлетвореност.

Затова, оставете ги сами да решат какво количество работа са готови да поемат - освен в случаите, в които рискът видимо превишава ползите, съветва Барух.

"Пристрастяването към шоколада например може да бъде вредон за здравето на индивида, само в някои изолирани, крайни случаи. По същия начин, ако работохолизмът се дължи и е насърчаван от вътрешна мотивация и усещане на удовлетвореност, по-скоро носи повече ползи за конкретния човек, отколкото вреди", смята професорът. 

Допълнителните бонуси към него са повече социални контакти, повече взаимодействия със себеподобни, които ценят това качество, което пък от своя страна естествено води до професионално израстване, по-високо заплащане и напълно заслужено самочуствие на успял човек, добавя той.

"Така че, влиянието на работохолизма, трябва да се изучава от балансирана гледна точка, а не непременно да се възприема като отрицателно нещо по своята същност", казва в заключение той.

Management Issues

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ