Когато нищо не работи

Когато нищо не работи

Когато нищо не работи

Имах болки в лакътя повече от една година. Дори леко завъртане ме караше да треперя от болка. Тогава реших да се отбия при брат ми, Бърти, който е и мой лекар.

Докато Бърти преглеждаше лакътя ми, аз му описах всичко, което бях пробвал до момента, за да се излекувам: отначало ползвах загряващи гелове, после - шестмесечна терапия с инжекции. Междувременно, физикална терапия, ултразвук, ежедневни упражнения, лед, акупунктура и масаж. Дори експериментална терапия - богата на тромбоцити не успя да помогне. Положението само се влошаваше.

"Нищо не помогна!", оплаквах се аз.

"Имам една идея", каза Бърти. "Нещо, което все още не са опитвали."

"Какво?", попитах, надявайки се, че няма да ми отнеме много време и опасявайки се, че може би ще се окаже твърде скъпо.

"Току-що сам си отговори - нищо!", отвърна Бърти.

Той ми предложи да спрем всякакви лечения за следващите шест месеца. "Всички опити да се излекуваш водеха до по-лошо", каза той. "Обзалагам се, че след няколко месеца, без да правиш нищо, болката просто ще си отиде."

Аз бях скептичен, но пробвах. Разбира се, в рамките на няколко месеца, болката ми изчезна.

В последния ми блог пост „Върнете се към вашите настройки по подразбиране“ предложих да не правите нищо за една минута, за да помогнете на промяната да се случи. Понякога си струва да се опита тази крайност. В някои ситуации да не правите нищо е правилният отговор. Понякога е добре да не се опитвате да определите какво точно е необходимо да се поправи.

Трудно е тази стратегия да бъде следвана, защото ние имаме склонност за да бъдем проактивни. Ако има проблем, ние се чувстваме по-добре, когато го атакуваме агресивно. Но помислете върху идеята, че може да прекарате много време, да изхабите много усилия и пари в решаване на проблема, който в действителност не може да бъде решен с време, усилия и пари.

През 2009 г. американците са похарчили около 3,6 млрд. долара за лечение на настинка, кашлица и за средства за защита на гърлото, според „Ню Йорк Таймс“. И все пак, статията казва, че има много малко доказателства, че тези лекарства са причината хората да се излекуват или дори да съкратят продължителността на настинката.

С други думи, най-добрата стратегия за справяне с обикновената настинка е да не се прави нищо, казва „Ню Йорк Таймс“.

Какво ще кажете за междуличностните отношения? Преди известно време, аз се скарах с мой близък. Опитах се няколко пъти да се справя с това - изпратих имейли, телефонни обаждания и дори подарък. Накрая се отказах и дълго време не предприемах нищо.

Наскоро видях този човек отново и някак си почувствах, че караницата ни беше останала зад нас. Не мисля, че да не правиш нищо, решава всички проблеми. Голям фен съм на обсъждането на проблемите и знам, че то прави чудеса.

Но колко ненужни аргументи биха могли да бъдат избегнати? Дори да сте проактивни и да правите всичко възможно, когато човекът отсреща не иска да чуе аргументите ви, той няма да го направи. Няма да посстигнете нищо. Ще го постигнете с течение на времето, когато отсрещната страна е готова да се вслуша в думите ви.

Питър Брегман за Harvad Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ