Когато работата ни затрупва

Когато работата ни затрупва

Когато работата ни затрупва

Има някои моменти – седмици, дни, часове – когато имаме да вършим толкова много задачи, че изведнъж изпадаме в паника и не знаем от кое да започнем.

Мнозина биха ви посъветвали в моментите, когато блокирате и нищо не върви, да се откажете и да си вземете седмица или ден отпуск. Или половин час почивка.

Ако все пак времето ви е скъпо и е необходимо бързо да се организирате, има няколко последователни стъпки, които могат значително да ви помогнат. Ето четири от тях:

1. Бързо направете списък. Запишете всичко, което трябва да направите, на ръка, на бял лист.

2. Свършете най-кратките задачи. В следващите 15 минути (не повече) опитайте да отхвърлите всичко от списъка, което ще ви отнеме много малко време. Например изпращането на бърз e-mail или краткото телефонно обаждане. Постарайте се да не прехвърляте срока.

3. Премахнете това, което ви разсейва. След като приключите с бързите дела, изключете звука на телефона си и затворете електронната си поща, за да се фокусирате и да работите максимално ефективно.

4. Направете почивка от 10 минути и започнете работа отново, по същата схема. Не след дълго ще видите, че сте отметнали голяма част от задачите си.

По материали на Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ