Управление

Лица

|

Методът "Предварителна аутопсия" понякога е животоспасяващ за бизнеса

Методът "Предварителна аутопсия" понякога е животоспасяващ за бизнеса

Предварителна аутопсия - звучи малко страховито и в медицината означава анализ на причините за смъртта. В мениджмънта обаче този метод може да се окаже животоспасяващ за много проекти. Прилага се, преди да се обяви стартът на проекта. Представлява нещо като мозъчна атака - екипът се събира с идеята, че пациентът (разбирай проектът) вече е "мъртъв", и се търсят причините за това.

Първата задача пред членовете на консилиума е всеки да опише на лист всяка хрумнала му идея за причините за провала на проекта. Психолози обясняват, че така обикновено се преминават някои бариери, например страхът да се покажем неразумни.

На следващия етап шефът изисква от всеки да прочете на глас една от записаните точки. Така се оформя доста широк кръг от потенциални проблеми, които ръководителят ще има предвид във всеки момент от хода на проекта. Членовете пък ще са по-бдителни към посочените пречки, а самата процедура изостря чувствителността към всички трудности, които може да изникнат в работата.

Методът на "Предварителната аутопсия", колкото и да звучи парадоксално, има значение за самочувствието на хората. Като описват слабости, които никой друг не е предвидил, показват компетентност и опит.

В крайна сметка предварителната аутопсия може да се окаже най-добрият начин да се избегне болезнената подобна процедура след смъртта на проекта.

Гари Клайн, главен научен специалист в "Клайн Асоушиътс", поделение на "Аплайд Рисърч Асоушиътс" в Охайо. Той е автор на книгата "Източници на сила. Как хората вземат решения" и на "Силата на интуицията".

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ