Управление

Лица

|

Най-късият път в преговорите

Най-късият път в преговорите

Без съъмнение добрите ръководители умеят да преговарят. И дават най-доброто от себе си, когато им е най-трудно. Някои имат проблеми с подчинените си, други с хора, върху които нямат власт - членове на комисии, бордове, шефове в компанията. Добрите ръководители умеят да печелят дори в невъзможни ситуации, защото владеят до съвършенство три важни неща:

 

1. Управляват на базата на интересите

Хората следват своите лидери, когато решат, че това е в техен интерес. Както добрите преговарящи се фокусират върху интересите на другата страна, така качествените мениджъри се опитват да разберат и удовлетворят интересите на служителите си. Това е най-прекият път да постигнат целите си.

 

2. Непрекъснато разговарят и убеждават

Комуникацията е в основата на ефективното управление. Представете си, че сте изпълнителен директор и трябва да убедите борда да подкрепи придобиване на друга компания. Какво би станало, ако изпратите на членовете подробно описание на сделката? Показвате, че не отдавате голямо значение на мнението им. Вместо това се срещнете с всеки от тях и обяснете колко важно е придобиването. Така подчертавате значението на всеки и на неговата подкрепа. Освен това разбирате какви са притесненията, намирате необходимите ви аргументи и в крайна сметка успявате.

 

3. Обясняват своето виждане за бъдещето

Разпространено мнение за мениджмънта е, че визията идва от изпълнителния директор. Това обаче невинаги е така. Хората имат различно мнение за това каква е организацията и каква трябва да бъде. Предизвикателството да управляваш група от хора е да наложиш обща визия сред множеството мнения. Подобно на умел дипломат, мениджърът търси подкрепата на своите подчинени, изгражда единна визия, зад която застават всички.

 

Джесвалд Салакуз, преподавател в The Fletcher School of Law & Diplomacy към Tufts University и в Harvard Law School.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ