Няма нищо сигурно освен смъртта, данъците и...лошите шефове

Няма нищо сигурно освен смъртта, данъците и...лошите шефове

Няма нищо сигурно освен смъртта, данъците и...лошите шефове

Често казват, че няма нищо сигурно в живота, освен смъртта и данъците. Със същата категоричност можем да добавим, че в някакъв момент от кариерата си ще имате лош шеф или поне шеф, който е лош за вас. Лошите шефове идват във всички форми и размери: агресивни и безчувствени, нерешителни, непоследователни, нелоялни към служителите си, които задушават способността им да растат. Така че, въпросът не е дали ще имате лош шеф, а как ще се справите с него, пише Джон Бесон за Harvard Business Review.

Вашата отправна точка в отношенията с лошия шеф е да се изправите пред някои важни реалности. Първо, шефът ви, независимо дали е ефективен или не, е основен фактор, от който зависи да се представяте добре в работата си. А това играе ключова роля в оформянето на възприятията на висшите мениджъри към вашите постижения и потенциала на кариерата ви. Второ, в повечето организации е трудно, ако не и невъзможно за един подчинен да „уволни“ шефа си.

Затова трябва да предприемете стъпки, с които да обърнете ситуацията във ваша полза. Започнете с диагностициране. Какви са целите и интересите на шефа ви? Как той обработва информация: четейки, словесно, въз основа на факти или анализ? Как взима решения: аналитично или въз основа на одобрението на доверени лица? Какви въпроси го интересуват жизнено? Като помагате на шефа си да постигне целите си и общувате с него по тези въпроси, вие ще се хармонизирате с неговия стил на управление и комуникацията ви с него ще се улесни. Също така опитайте се да определите от коя част от знанията и опита на шефа може да се учите. Често, когато шефът се чувства ценен и уверен, той изгражда положителна връзка с подчинените си.

Ясно е обаче, че тези тактики не са съвсем прости - в някои случаи може да се наложи да се уверите, че шефът ви знае вашите цели в кариерата и е запознат с кариерни дискусии, които сте имали с други ръководители в миналото. Вашият шеф може да се съгласи с тях или пък да ги отрече. Въпреки това, когато е информиран за вашите желания ще е по-лесно за вас да изградите ползотворни отношения с него и да си гарантирате израстване в работата. Нека мениджърът ви да е наясно, че се интересувате от развитие и преследвате конкретни цели усилено.

Освен ако не сте подготвени много добре, трябва да бъдете внимателни да не критикувате директно шефа си. Въпреки това, ако сте достигнали точката на пълна липса на диалог с прекия си началник, изразете ясно желанието си да се преместите в друг отдел или да заемете друга позиция.

Справянето с лош шеф може да бъде едно от най-изнервящите събития в кариерата ви. Въпреки това, може да ви научи на ценен опит. Лошите шефове всъщност формират важни качества у вас, тъй като вие сте в състояние да идентифицирате начините, по които не искате да бъдете управлявани или да управлявате в бъдеще. Освен това, техниките за изграждане на отношения с един лош шеф може също да се прилагат за изграждане на по-продуктивни работни взаимоотношения с колеги.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ