6 знака, че работите прекалено много

6 знака, че работите прекалено много

За да намерите своето място в днешната свръхконкурентна бизнес среда, трябва да бъдете изключително трудолюбиви и отдадени. Значението на тези качества е толкова голямо, че те са се превърнали в необходимост, в стандарт, който се очаква от всички.

Въпреки това, важно е човек да знае къде да тегли чертата, тъй като вашата работа може напълно да обземе живота ви, ако й позволите.

Това са 6 признака, които показват, че прекалявате с работата.

1. Нямате никакво свободно време

Случва се да бъдете толкова ангажирани с работата си, че да имате много малко свободно време на разположение, но не трябва да позволявате работата ви да ви завладее до такава степен, че да нямате време за нищо друго.

Ако не можете да си спомните кога за последен път сте прекарали няколко часа със семейството си, кога сте гледали интересен филм, кога сте ходили на пазар или с други думи, просто сте правили нещо, което не е свързано с вашата работа, то това е ключов показател, че е време да намалите работното темпо и да започнете да живеете.

2. Носите сами товара и отговорността

Ако сте перфекционист, най-вероятно страдате от нуждата да гарантирате, че крайният резултат от вашата работа винаги е съвършен. Въпреки това, важно е желанието ви да не достига такива нива, че цялата тежест и отговорност да бъде оставена само и единствено на вашите плещи.  

Не забравяйте, че не притежавате супер сили. Не може да направите всичко сам. А дори и да можете, не трябва. Защо иначе плащате заплата на вашите служители?!

3. Всички ваши цели и стремежи са свързани с вашата работа

Поставянето на високи професионални цели е достойно за уважение, не забравяйте обаче, че тези мечти не трябва да са единствените, които да искате да реализирате. Опитайте се да създадете баланс като включите вашето семейство и интереси в списъка със стремежи. Бъдещето ви не трябва да се свързва единствено с достигането на връхна точка във вашата кариера. 

Когато някой ви попита за бъдещите ви планове и единствените отговори, за които се сещате, са свързани с вашата работа, това означава, че отделяте прекалено много време и внимание на служебния живот. 

4. Постоянно мислите за работата

Да накарате един работохолик да излезе от офиса не е чак толкова трудно, но да изкарате офиса от него е почти невъзможно. Има случаи, когато допълнителната работа от дома е необходима, но ако постоянно сте обсебени от докладите, презентациите и плановете, които трябва да се подготвят за следващия проект, вече имате проблем.

Ако тялото и умът ви са в постоянно състояние на напрегнатост и концентрацията над работата, то това е знак, че сте преминали границата.

5. Работата е всичко, за което говорите

Нормално е от време на време да говорите за работата си. Ако обаче тя е единственото нещо, което дискутирате, вече имате проблем. Ако в компанията на семейството и приятелите, работата е единственото нещо, за което говорите, това е сигурен знак, че тя е напълно е обзела вашия живот.

6. Работата влияе на целия ви живот

Вашата професия, до голяма степен определя вашата същност, но не трябва да се превръща в единственото нещо, което да ви дефинира като човек.  Интересите ви не трябва да бъдат ограничени само до сферата на вашата работа. Намерете хобита и дейности, които да ви носят удоволствие извън работното време.

Ако вашата работа влияе на всяко едно решение, което вземате или пък определя начина, по който реагирате във всяка ситуация, значи е време да преразгледате времето, което отдавате на вашата професия.

Ако сте стигнали до тази пределна точка, значи е време да наемете нови служители и да делегирате част от задачите си на някои друг. Вие ще бъдете значително по-витални и щастливи, когато създадете живот за себе си извън работата.

Жаклин Уитмор, автор на „Poised for Success: Mastering the Four Qualities That Distinguish Outstanding Professionals“ и „Business Class: Etiquette Essentials for Success at Work“, за Businessinsider.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ