Университетите ще се разделят на образователни и изследователски

Университетите ще се разделят на образователни и изследователски

Университетите ще се разделят на образователни и изследователски

До 2018 г. финансирането за качество на висшето образование и за реализацията на студентите трябва да бъде до 50%, а до 2020 г. - до 60% от общата субсидия за университетите. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Николай Денков при представянето на промените в Закона за висшето образование, цитиран от БТА.

Ако финансирането на университетите се обвърже изключително с реализацията на студентите, която включва и качеството на образованието, то тогава ще отпаднат много от въпросите защо висшите учебни заведения сега приемат толкова много студенти и как да се реализира т.нар. държавна поръчка, смята Денков.

По думите му ще има промяна във финансирането на университетите, свързана и с научните изследвания в тях. Предвижда да има изследователски и образователни университети.

Изследователските университети трябва да докажат, че създават съществена научна продукция, за да получат пари за нея от държавния бюджет и от оперативните програми.

Образователните университети пък само ще обучават своите студенти и няма да получават финансиране за научна дейност.

Сега силно активни в научната дейност са около десетина университета у нас, видими са между 15 и 20 университета, а останалите вероятно ще преминат към варианта на образователни висши училища, коментира Николай Денков.

Висшите училища имат "два вида пазар" - пазара на студенти и пазара на труда, като анализите показват, че няма голяма връзка между тях, защото университетите са насочили усилията си да привличат повече студенти заради сегашното финансиране на брой студенти, заяви главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Според изследванията повече от половината висшисти у нас не работят по специалността си. Много от тях дори се хващат на работа, която не изисква висше образование.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ