Фалит на Гърция би излязъл 83 млрд. евро на германците

Фалит на Гърция би излязъл 83 млрд. евро на германците

Всички разбрахме, че фалитът на Гърция може да излезе доста солено на Еврозоната. Той ще бъде най-скъп обаче за германските данъкоплатци, които ще трябва да платят 83 милиарда евро. Това показва оценката на германската "Декабанк", цитирана от ИТАР-ТАСС.

В тази цифра влизат германския дял от плащанията за първия и втория пакет с помощи за Атина, които в момента възлизат на 15 и 22 млрд. евро, казва експертът Карстен Людеман. Към тези разходи се добавят 13 млрд. евро заради ангажиментите на Берлин, които в случай на банкрут на Гърция ще възникнат към Европейската централна банка заради обезценяването на гръцките държавни заеми.

Освен това, "Германия ще трябва да плати от 30 от 106 млрд. евро, които Гръцката централна банка дължи на Бундесбанк" на базата на межубанковата платежна система "Таргет", която позволява в реално време да се извършват разплащания в ЕС. Освен това кредитите, отпуснати от МВФ на Гърция, ще натоварят Германия с плащания в размер на 3 милиарда евро, показват изчисленията на Людеман.

Вчера стана ясно, че южната ни съседка отново е изправена пред възможността от банкрут, след като Международния валутен фонд заяви, че иска да се изтегли от международната програма за финансова помощ за Атина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ