Прогноза: ЕЦБ ще приключи с повишенията на лихвите през 2023 г.

Прогноза: ЕЦБ ще приключи с повишенията на лихвите през 2023 г.

Прогноза: ЕЦБ ще приключи с повишенията на лихвите през 2023 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще приключи с повишаването на лихвените проценти през 2023 г., но при условие, че не настъпят драстични промени. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Янис Стурнарас пред гръцкия в. Imerisia. 

Стурнарас повтори, че ЕЦБ е "близо до края на цикъла на затягане на лихвите", добавяйки обаче, че не е сигурен колко още увеличения на лихвите ще са необходими през тази година.

Членът на ЕЦБ и управител на Гръцката централна банка изрази възможността за връщане към "отново много ниски лихви", но без да даде повече подробности кога това може да се случи, съобщава БНР.

В същото време в интервю за Deutschlandfunk членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Дойче банк - Йоахим Нагел заяви, че е "оптимист" по отношение на въздействието на провежданата от централната банка парична политика.

Той обаче добави, че ЕЦБ "все още не е приключила с повишенията на лихвите". Освен това все още има да се свърши работа по отношение на основната инфлация, каза още Йоахим Нагел..

Изявлението му е факт, след като по-рано в сряда немската статистика заяви, че инфлацията в страната е се е понижила през април до 7,2%, а основната инфлация (бе цени на храни и енергия) - до 5,8 на сто.

По време на същото интервю и размишлявайки върху последните сътресения в банковия сектор, Нагел каза, че не споделя загрижеността по отношение на германските банки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ