2/3 от британците за забрана на бурките

2/3 от британците за забрана на бурките

2/3 от британците за забрана на бурките

Две трети от британците биха подкрепили забрана мюсюлманките да носят на обществени места бурки - фереджето, което покрива лицето и тялото, показа проучване на общественото мнение. Подобна забрана бе приета от парламента във Франция тази седмица.

Според онлайн проучване за телевизия „Файв нюз” сред 2205 пълнолетни британци, 67% от отговорилите са съгласни, че бурката трябва да се забрани. Това мнение се подкрепя сред 80% от хората на възраст над 55 години.

Допитването е проведено между сряда и петък, след като долната камара на френския парламент гласува единодушно във вторник за пълна забрана на носенето на ислямски фереджета на обществени места.

Подобни закони се обсъждат в Белгия, Испания и някои италиански общини, но забраната е изключително чувствителен въпрос за Франция, където западналите предградия са дом на най-голямата в Европа мюсюлманска общност.

Проучване през март показа, че британците са сред най-толерантните в Европа по отношение на ислямските женски дрехи - с едва 57% подкрепящи забрана, срещу 70% във Франция и 65% в Испания.

Политически скандал

Британски законодател от консерваторите заяви, че ще откаже да се срещне с мюсюлманка, облечена с покриващ я от глава до пети хиджаб, по време на предизборната си кампания, освен ако тя не повдигне фереджето и покаже лицето си, пише в. “Индипендънт”.

Вчера вечерта мюсюлмански организации осъдиха Филип Холобон и го обвиниха, че не изпълнява задълженията си като член на парламента.

В интервю за вестника, народният избраник от Кетеринг казва: „Аз бих я помолил да махне фереджето. Ако тя откаже, ще изтъкна гледната точка, че те вижда моето лице, а аз нейното не и не мога да съм сигурен дали е тази за която се представя. Ще я поканя да комуникираме по различен начин, може би писмено”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ