25 от ЕС съгласни с пакта за финансова стабилност, България с особено мнение

25 от ЕС съгласни с пакта за финансова стабилност, България с особено мнение

25 от ЕС съгласни с пакта за финансова стабилност, България с особено мнение

Всички страни-членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания и Чехия, подкрепиха пакта за финансова стабилност. Това съобщи председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след края на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, която приключи късно снощи.

Най-важната рестриктивна мярка в него е въвеждането на още по-строга граница на структурния дефицит в размер на 0,5% от номиналния дефицит и съответно юридическа отговорност при нарушаване на тази норма. Новият договор трябва да бъде подписан на 1 март.

Изненадващо обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че България може и да не сложи подпис под документа, ако бъде наложено и общоевропейско изискване за данъчна хармонизация. В одобренията на срещата снощи текст фигурира и призив за ускоряване на дискусията за координиране на данъчните политики в общността. Това по никакъв начин не ни задължава да вдигнем данъците и България няма да подкрепи подобно решение, коментира Борисов. Ето и пълното му изявление по темата:

„Ние сме го заявили ясно и имаме веднага ход – на първи март не подписваме, тъй като българският парламент няма да даде разрешение, ако ни наложат данъчна консолидация.

С румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения. Винаги се намира някоя страна, която, казано в кавички, да се направи на интересна. Винаги може  един премиер или президент (който така или иначе си има мнозиноство в местния парламента), да направи така, че да не получи ратификация и да каже "ето, нашият парламент не иска, няма да подпишем" и с това да блокира работата на всички останали.

Eто, Чехия отново, както при подписването и на предишния договор, заяви, че на първи март няма да подпише. Ние не правим такива неща на инат и дори в случая да торпилираме работата и огромните усилия, които всички ние като държави правим.

Казвам, че по тази тема вече има практика - когато не си съгласен с нещо и всъщност нашият парламент не ми е дал мандат да приема подобно нещо, тогава на първи март ще кажем "в тази част или по този начин ние не можем да го подпишем". Не казваме, че бихме могли "да правим номера", а казвам, че това беше лош прецедент - при 100 процента изпълнени критерии всички държави, до една го отчетоха, но по някаква друга причина ние все още не сме в Шенген. Казвам, че това би могло да изиграе лоша шега при взимането на важни решени."

 Всъщност, особеното мнение на България и евентуален отказ да подпише документа не са от особено значение, тъй като за да влезе в сила е достатъчно, да бъде ратифициран от 12 страни.

Великобритания със сигурност ще отстоява категоричната си позиция, заявена още през декември, че няма да подкрепи финансовия пакт. Заявената от Чехия позиция снощи е, че засега няма да се присъедини към договора поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство възнамерява да проведе референдум по въпроса за приемането на пакта. Против него е и президентът Вацлав Клаус, предаде Франс прес.

 На срещата снощи бе постигнато и съгласие Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да започне да функционира година по-рано от планираното и да влезе в сила от юли тази година. Той ще замести сегашния временен спасителен фонд. Спасителният фонд по механизма ще разполага с 500 милиарда евро, които при спешна необходимост ще се използват за финансова помощ на страни-членки в еврозоната.

 На срещата бе приета и декларация за икономическия растеж и заетостта, в която се подчертава, че всички страни от ЕС ще положат усилия в стимулирането на създаване на нови работни места. Като приоритет бе определена заетостта сред младежите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ