Във Великобритания регистрираха едномилионния електромобил на фона на спад на продажбите през януари

Във Великобритания регистрираха едномилионния  електромобил на фона на спад на продажбите през януари

Във Великобритания регистрираха едномилионния електромобил на фона на спад на продажбите през януари

Великобритания регистрира своя милионен електрически автомобил миналия месец, въпреки големия спад в продажбите, показват нови данни, цитирани от BBC.

Регистрациите на нови електромобили от частни купувачи са намалели с една четвърт през януари 2024 г., Като цяло продажбите на нови автомобили на частни клиенти са намалели с 16% през същия период, съобщи Асоциацията на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Цифрите предизвикаха повече призиви за намаляване на данъците, за да се повиши навлизането сред купувачите.

Повече от 20 000 акумулаторни електрически автомобила (BEV) бяха регистрирани през януари, което е увеличение с една пета година спрямо предходната година и подпомогнато от щедри данъчни стимули за потребителите на служебни автомобили. Това означава, че от 2002 г. насам един милион от тези автомобили са излезли на пътя.

Електромобилите имат по-ниски експлоатационни разходи от бензиновите и дизеловите автомобили, но първоначалната цена е около 30-40% по-висока, според автомобилната организация.

В момента хората, които купуват EV в Обединеното кралство чрез бизнес, служебна кола или схема за жертване на заплата, могат да се възползват от щедри данъчни стимули. Субсидиите за физически лица бяха премахнати от правителството през 2022 г

Миналата година министър-председателят Риши Сунак потвърди, че забраната върху продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили се отлага с пет години назад от 2030 до 2035 г.

Съобщението беше посрещнато със смесен отговор от производителите на автомобили, много от които започнаха да инвестират сериозно в производството на електрически превозни средства.

Въпреки забавянето на забраната, фирмите все пак ще бъдат принудени да спазват строги квоти за продажба на електрически автомобили от януари, като гарантират, че повече от една на всеки пет продадени коли са модели с нулеви емисии. Ако не, те ще бъдат изправени пред тежки глоби. Целта ще се увеличава всяка година до 2030 г.

Според последните данни на SMMT, общият пазар на нови автомобили е нараснал през януари, подтикнат от голямото увеличение на продажбите на автопаркове, които са нараснали с една трета.

Това се случи въпреки спада в общите регистрации на нови лични автомобили миналия месец, който спадна с 16%.

Купувачите на автопаркове - компании, закупуващи повече от 25 единици наведнъж - са изцяло зад увеличението, като търсенето на BEVs нараства с повече от 40%.

Електромобилите представляват 14,7% от всички нови превозни средства, продадени в Обединеното кралство през януари. Въпреки че това е увеличение спрямо същия месец на предходната година, то все още е доста под пазарния дял от 16,5%, постигнат за цялата 2023 г.

Липсата на продажби на частни купувачи предизвика призиви от SMMT към правителството да намали наполовина ДДС върху електрическите превозни средства, за да стимулира търсенето.

„Отне малко повече от 20 години, за да достигнем нашия крайъгълен камък от милиони EV – но с правилните политики можем да удвоим този успех само за още две“, каза шефът на SMMT Майк Хоус.

„Производителите бяха помолени да доставят превозните средства, сега ние молим правителството да помогне на потребителите да закупят превозните средства, от които зависи нетната нула“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ