HSBC зарадва инвеститорите със силен ръст на печалбата за тримесечието

HSBC зарадва инвеститорите със силен ръст на печалбата за тримесечието

HSBC зарадва инвеститорите със силен ръст на печалбата за тримесечието

Финансовият отчет на британската банка HSBC за третото тримесечие надмина значително пазарните очаквания, предаде Си Ен Би Си.

Банката обяви, че печалбата й преди данъчно облагане за последното тримесечие е нараснала с цели 75,8% в сравнение със същия период на миналата година до 5,4 млрд. долара.  Анализаторите очакваха ръст от 22,8% на годишна база до 3,776 млрд. долара.

От банката заявиха, че са освободили 700 млн. долара от резервите, които бяха заделени за покриване на лоши заеми на фона на пандемията от COVID-19.

Всички региони, в който банката оперира, са били на печалба през последното тримесечие. Азия е допринесла за 3,3 млрд. долара от печалбата, а британския отдел HSBC UK – за 1,5 млрд. долара.

„Макар че запазване предпазливи перспективи за външната рискова среда, вярваме, че трудностите от последните тримесечия са зад нас“, каза главният изпълнителен директор на банката Нил Куин.

Към 11:55 часа българско време листнатите във Великобритания акции на HSBC поскъпнаха с 1,09%, а тези в Хонконг – с 0,43%

За третото тримесечие приходите на банката са достигнали 12 млрд. долара, което е ръст от 0,7% в сравнение със същия период на миналата година. Анализаторите обаче очакваха повишение от 3,1% до 12,3 млрд. долара.

HSBC не обяви дивиденти за третото тримесечие, но разкри планове за обратно изкупуване на акции за 2 млрд. долара, което ще стартира „скоро“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ