ЕМА препоръча да се разреши ваксината на Johnson & Johnson в ЕС

ЕМА препоръча да се разреши ваксината на Johnson & Johnson в ЕС

ЕМА препоръча да се разреши ваксината на Johnson & Johnson в ЕС

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина на използването на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19 в Европейския съюз, с което се проправя път към това страните членки за първи път да получат официално позволение за прилагане на еднодозов препарат.

С официално изявление регулаторът препоръча ЕС да одобри ваксината за лица на и над 18-годишна възраст. Сега Европейската комисия трябва да утвърди решението, преди разпространението на продукта да започне, предаде Bloomberg.

Лекарството на J&J може да ускори имунизацията в блока, тъй като може да се съхранява в хладилник за дълги периоди, за разлика от тези на Pfizer и Moderna. По време на клиничните тестове бе доказано, че ваксината предпазва всички доброволци от хоспитализация и смърт, предизвикана от COVID-19, както и от някои нови варианти сред които британската мутация.

Европейският съюз поръча 200 млн. дози с опция за допълнителни 200 млн., като по-рано Европейската комисия заяви, че очаква първите доставки през април. Според източници на Bloomberg обаче е възможно този срок да не бъде спазен, а предоставянето на график за доставки от страна на J&J тепърва предстои.

Ваксината бе одобрена в САЩ в края на февруари и вече се прилага на територията на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ