Едно от най-важните умения в кариерата

Едно от най-важните умения в кариерата

Едно от най-важните умения в кариерата

Всички се изправяме пред пречки в живота и работата. И докато някои от тях ни правят по-добри и по-силни, други могат направо да ни изстрелят на върха. 

Способността да преодоляваме препятствията и да упорстваме е най-важна за успеха в кариерата. Това смята американският психолог Марк Гулстън - автор на книги и бивш сътрудник на ФБР, провеждащ обучения за преговори с похитители. Той е работил като консултант за някои от най-известните корпорации в САЩ, включително GE, IBM и Goldman Sachs.

"Когато преодоляваме препятствия, показваме висока степен на вяра в собствените си сили, добра оценка за ситуацията и находчивост", казва психологът, цитиран от Business Insider. По думите му колкото по-активен и находчив е човекът, и колкото по-добри преценки умее да прави за дадена ситуация, когато е изправен пред проблем, толкова по-голямо доверие и увереност в него имат другите. А където има доверие, има и успех. 

Според Гулстън умните мениджъри се стараят по време на интервютата за работа да разберат дали и доколко човекът пред тях е развил умението да преодолява препятствия, дали притежава полезна доза самоувереност, реална преценка на фактите и находчивост. 

"Ако дадете дори малка индикация, че не се справяте с проблеми добре, работодателят ще сметне, че сте човек, който просто зарязва проблемите и ги оставя на шефа си. Никой не би искал да назначи такъв човек", допълва психологът.

Той съветва компаниите да задават на интервюта за работа въпроси като "Моля, разкажете пример за премеждие, пред което сте били изправении, и за преодоляването му... А.) не сте имали уменията да направите това, което се очаква от вас; Б.) не сте били успели да изградите уменията, които са нужни, и се е налагало да използвате ресурси извън вашите собствени и тези на отдела/групата ви; В.) се е наложило да се сдобиете с и използвате ресурси извън компанията ви; Г.) не ви е било напълно ясно какво точно се иска от вас, а началникът ви се е държал заплашително; Д.) е трябвало да се борите със свиване на човешкия или друг ресурс в отдела или групата ви; Е.) е трябвало да се борите с порицания или критики към представянето ви; Ж.) се е наложило да държите отговорен или да се конфронтирате с труден човек за нещо, което той върши неправилно или нещо, което той не успява да свърши; З.) е трябвало да се борите с последствията от грешка, която сте направили; И.) се е наложило да се борите с най-голямата спънка в кариерата си и т.н.

Няма универсални правилни отговори на тези въпроси, но умният мениджър знае как да разпознае в отговорите човекът, който ще е полезен за екипа и работата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ