Microsoft улови тотално разминаване между работещи и шефове за дистанционния труд

Microsoft улови тотално разминаване между работещи и шефове за дистанционния труд

Microsoft улови тотално разминаване между работещи и шефове за дистанционния труд

Фундаментално разминаване между работодатели и работещи по отношение на продуктивността при дистанционна работа установи голямо ново проучване на Microsoft. То е обхванало над 20 000 участници в 11 държави, съобщава BBC.

Докато 87% от работниците смятат, че работят също толкова или дори по- ефективно от вкъщи, 80% от мениджърите са на обратното мнение.

Това разногласие трябва да бъде разрешено, тъй като е малко вероятно служителите да се върнат към трудовите си навици отпреди пандемията, посочва пред BBC главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

„Трябва да преодолеем това, което описваме като „параноя за производителността“, защото всички данни, които имаме, показват, че над 80% от хората се чувстват много продуктивни при работа от вкъщи, въпреки, че ръководството им е на обратното мнение.

Дистанционната работа достигна връх?

Работодателите се борят с може би най-голямата промяна в модела на работа в историята, смятат и Надела, и Райън Рослански, шеф на LinkedIn, която е собственост на Microsoft.

Броят на напълно отдалечените работни места, обявени в LinkedIn, скочи по време на пандемията, но данните предполагат, че тази тенденция може да е достигнала своя връх, смята Рослански.

Преди пандемията около 2% от активните обяви за работа LinkedIn, които са средно около 14 -15 милиона, са били за работа от разстояние. Преди няколко месеца този процент е достигнал 20%, след което е спаднал до 15% през този месец.

Постпандемични реалности

Във времена на остър недостиг на работна ръка, работодателите трябва да работят повече, за да наемат, ентусиазират и задържат персонала. Това включва дори самия Microsoft, според Сатя Надела.

„Имахме 70 000 души, които се присъединиха към Microsoft по време на пандемията, те някак видяха Microsoft през призмата на пандемията. И сега, когато мислим за следващата фаза, трябва да ги заредим отново с енергия, да ги "наемем" отново, да им помогнем да оформят социални връзки."

Служителите на Microsoft могат да работят от вкъщи до 50% от работното време. Повече от това изисква одобрение от ръководството или преминаване към работа на непълно работно време.

Някои компании изпитват затруднения да наложат нови работни условия и очаквания. В Apple например има съпротива срещу призивите служителите да работят поне три дни от седмицата в офиса. А шефът на Tesla Илън Мъск поиска 40 часа седмично в офиса, изпращайки имейл, в който постави ултиматум: „Ако не се появите, ще смятаме че сте подали оставка."

Ехото на "Голямото разместване"

Безпрецедентен брой хора също така смениха работата си от началото на пандемията. Феноменът, наречен от Microsoft  „голямото разместване“ е особено характерен за родените след 1997 г. (т.нар. поколение Z), които са почти два пъти по-склонни от всички останали поколения да сменят често работата си.

„В пика на нашето „голямо разместване“ видяхме годишно увеличение от 50% на членовете на LinkedIn, които сменят работата си. При поколението Z този процент беше 90%“, се казва в доклада от проучването.

До 2030 г. поколението Z ще съставлява около 30% от цялата работна сила, така че мениджърите трябва да започнат да го опознават все по-добре, препоръчва шефът на LinkedIn.

Както може да се очаква, наред с новите си наблюдения Microsoft има и нови продукти, насочени към облекчаване на това потенциално несъответствие в очакванията на работодатели и служители. Фокусът е върху подпомагането на по-младите служители на компаниите да развият чувство за принадлежност към организация и способността да усвояват работни и корпоративни навици по начина, по който служителите го правеха в миналото.

Новият софтуер Viva, например, позволява директен контакт с висши мениджъри, онлайн обучение и канал за споделяне на снимки.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ