1700 младежи станаха мениджъри за един ден

1700 младежи станаха мениджъри за един ден

1700 младежи станаха мениджъри за един ден

Стотици компании и институции се включиха в 20-ото юбилейно издание на „Мениджър за един ден“. Мащабната инициатива за кариерно ориентиране, която вече две десетилетия помага на младите хора на България да намерят правилния път за професионална реализация тази година се проведе на 10 май. Инициативата на JA Bulgaria достигна до над 1700 младежи, които направиха смела крачка към бъдещото си успешно развитие и се докоснаха до мечтаната професия в рамките на „Мениджър за един ден 2022“. 10 май остави траен спомен не само в съзнанието на екипа на организацията ни, а и у десетки професионалисти, включили се в този ден като домакини на бъдещите успешни хора на България. Ето какво споделиха те за преживяванията си по време на „Мениджър за един ден 2022“:

Президентство на РБ: Румен Радев: В България има много талантливи млади хора, чийто потенциал трябва да бъде насърчаван и развиван. Радвам се, че се запознах с Тереза Баевска, която стана "президент за един ден", и й желая успех, за да сбъдне мечтите си!

Единадесетокласничката беше поканена да се включи с президента на ритуала по случай 6-ти май и да приемат заедно посетители в „Деня на отворените врати“ в кабинета на Радев. Дориан Неделчев от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, избран за „вицепрезидент за един ден“ успя да надникне в работния ден на вицепрезидента Илияна Йотова. Двамата младежи имаха възможност да проследят от близо как протича един празничен и един стандартен работен ден на държавния глава и неговия екип.

Министерство на финансите: Министерството на финансите посрещна своите младши заместник-министри в рамките на инициативата на JA Bulgaria „Мениджър за един ден“. Работният ден на Теодора Джамбазова, Петър Генов и Мартин Наков вече започна със среща с Росица Велкова и Андрей Цеков, заместник-министри на финансите и Таня Георгиева, главен секретар.

С тайните на създаването на държавния бюджет се запознаха младите заместник-министри. Според Добрин Пинджуров, директор на дирекция "Бюджет", разковничето за успешната работа е добрият екип.

Работният ден продължи с фокус върху процесите на вземане на решения в ЕС, дигиталните и зелени финанси, банковите и небанковите услуги и как всеки да управлява успешно парите си. Това бяха темите, които тримата младежи обсъдиха с Калоян Симеонов и Снежанка Колева от дирекция „Регулация на финансовите пазари“.

В края на работния си ден Теодора, Петър и Мартин споделиха с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че са силно впечатлени от екипа на Министерството на финансите и са решени да трупат знания и опит в областта на финансите. Асен Василев ги запозна с някои от първите държавни бюджети, с натоварената си програма и неотложните теми и задачи, които изпълват ежедневието на Министерството на финансите.

HP Inc.: Тази година отворихме вратите си за 10 млади мениджъра, които имаха възможност да се докоснат до културата на HP Inc. Bulgaria, заемайки позициите на Мениджър на екип за Доставяне на услуги, Мениджър на екип за Управление на партньори, Мениджър на екип Връзка с клиенти и Супервайзър Екип Дистанционно Управление на Глобални услуги. Младите хора направиха първите си стъпки в развитие на лидерските си умения, като им помогнахме да бъдат по-уверени в кариерното си бъдеще, заставайки редом до едни от най-успешните мениджъри в HP Inc. Bulgaria.

Събитието на 10 май се проведе виртуално, но на организирана последваща среща в офиса на компанията, имахме възможност да се запознаем на живо, да продължим дискусията си и да връчим сертификати, и специалните награди, които бяхме подготвили за тях.

Говорихме си за Офиса на бъдещето, който да мотивира хората да колаборират, да са по-креативни и удовлетворени. Споделихме общо мнение, че целта на офиса е да събира хората, за да могат по-ефективно да се справят с нещата, които дистанционната работа затруднява, а именно - изграждане на по-дълбоки взаимоотношения и сътрудничества.

Освен че ни заредиха с изключително много енергия, младите мениджъри ни показаха невероятни умения да колаборират във виртуална среда, с ограничено  време за подготовка. Показаха адаптивност, асертивност и стремеж да променят нашето общо утре!

Coca-Cola BHC: На 10 май обявени бяха 9 позиции в компанията – ръководител Производствен център Банкя, мениджър Логистика, мениджър финансово планиране и анализи, мениджър Финансово счетоводство, Дигитални технологии и платформи, ръководител Изграждане на работодателска марка, култура и ангажираност, експерт Подбор и идентифициране на таланта, ескперт анализатор на пазарни показатели, експерт Разработване на портфолио.

В допълнение на това се включи главният финансов директор, а директор Правни въпроси събра в обща сесия всички участници, за да им разкаже взаимодествията на всички екипи с отдел Правен. Участие взеха общо 26 младежи и 13 колеги.

Младежите участваха в менторски сесии за запознаване и навлизане в позицията, задаваха въпроси директно на мениджърите в компанията, решаваха финансови и маркетингови казуси, участваха в симулация за подбор на търговски представител, играха в Kahoot… дори имаха възможност да участват във виртуална разходка в завода ни в Костинброд, където на живо им демострирахме мястота на част от дигиталните технологии в компанията.

Независимо от факта, че събитието бе онлайн, денят за участниците беше повече от динамичен.

За да демонстираме силата и единството на екипа, предоставихме възможност на участниците по отделните позиции да се запознаят не само с естеството на одобрената позиция, но и на останалите, с които имат тесни взаимовръзки. Преди всичко ние сме екип и действията на един, рефлектират върху останалите. Възможността да се запознаеш с организацията от вътре и да намериш приликите, както в жив организъм, е едно от безценните предимства.

Lidl Bulgaria: Един ден на върха: 9 млади бъдещи мениджъри гостуваха в централата на Lidl „Страхотно, вълнуващо, ползотворно, забавно“ – така накратко описаха изживяването си 9-те ученици и студенти, които влязоха в ролята на мениджъри за един ден в Lidl. Компанията отвори вратите си за тях, като партньор в инициативата на Junior Achievement Bulgaria, за да ги въведе вежедневието на „Мениджър качество“ и „Мениджър логистика“.

Марияна, Тереза, Стефан, Неда, Александър, Сава, Цветелин, Дева и Мария-Магдалена получиха шанс да станат за ден част от сърцатия екип на Lidl, да срещнат вдъхновяващи лидери и да научат много нови неща. Програмата им започна с работна среща с Мила Василева от отдел „Обучение и развитие“. Тя ги запозна с историята, ценностите и мащаба на компанията, с ключови процеси и възможностите кариерно за развитие, които Lidl предлага.

След това младите мениджъри „Качество“ се запознаха с колеги от отдел „Осигуряване на качеството“ – ръководителя на отдела Евелина Георгиева и Доротея Маринова. Те им разказаха за процесите, които гарантират качеството на продуктите в Lidl, и за задължителните елементи в етикетите на стоките. Показаха им също как да направят сензорен анализ за оценка на различни продукти чрез т.н. „сляп тест“ - без да виждат опаковките им и да разполагат с информация за марка или производител.

Мениджърите „Логистика“ за един ден пък опознаха склада на Lidl в Равно поле до София, който е с размери на 6 футболни игрища и ежедневно осигурява доставката на продукти за магазините в цяла Западна България. Те научиха от ръководителя на склада Георги Чичиков какво е необходимо за управлението на структура с подобен мащаб и се научиха да приемат стока. Участниците в инициативата имаха възможност да решават специален бизнес казус, с който се срещат и истинските мениджъри. В решаването им ги подкрепи Валерия Дойчева, старши консултант „Обучение и развитие“. Младежите дадоха своите решения на въпроса какво привлича младите таланти към определени компании и бяха единодушни, че за тях най-важни са приятелската атмосфера и благоприятната работна среда - точно като тази, която виждат в Lidl.

Вдъхновяващ беше и краят на работния ден на мениджърите за един ден в Lidl. Той ги срещна с Георги Иванов - управител ресор „Продажби и логистика“ и член на Управителния съвет на Лидл България. Да работят за успеха си още докато учат, да ценят времето си, да говорят с хората и да четат книги – това са част от ключовите предпоставки за кариерен успех, които той им сподели. В обратната си връзка за преживяното в Lidl участници споделиха: „Впечатлен съм от това, че всеки в Lidl работи с желание, усмивка, всички са отговорни и позитивни, и отделят внимание дори на най-малките неща.“, „Разбрах колко е отговорна работата на всички ваши служители. С радост бих изживял всичко това отново и се надявам да имам възможността в бъдеще да се развивам в Lidl.“, „Днес се научих да не се отказвам и да постигам целите си!“.

"Благодарни сме на всички институции, компании и организации, които продължават да подкрепят основните дейности на Junior Achievement Bulgaria в каузата по развитието на младите хора в България.",  В унисон с темата на „Мениджър за един ден 2022“ – „Силата на едн екип“, заедно с всички тях показахме колко важен е колективът за успеха на всяко едно професионално начинание.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ