Виенският икономически университет стартира нова професионална MBA програма по Европейско търговско право

Manager News

Все повече мениджъри, занимаващи се с международен бизнес, трябва ежедневно да се справят с търговски и правни въпроси, отнасящи се до две и дори повече юрисдикции. Това е истинско предизвикателство, особено за експерти извън сферата на правото.

От тази есен WU Executive Academy, част от Виенския университет по икономика и бизнес започва да предлага нова Професионална MBA програма по Европейско търговско право, която съчетава в себе си предимствата на модерна, задочна  магистратура по бизнес администрация, обхващаща целия спектър от теми по общо управление и лидерство, както и специализация по европейско търговско право.

„Днес солидната правна експертиза вече не се счита за допълнителна квалификация за мениджърите, а често се разглежда като необходимо умение за успешно справяне със сложни задачи. Новата Професионална MBA програма със специализация по европейско търговско право е особено подходяща комбинация от дисциплини за експерти без правна основа, които, независимо от индустрията и позицията си, работят в международен мащаб, както в рамките на, така и в сътрудничество с Европейския съюз. Освен това завършилите получават престижното международно признато звание Магистър по бизнес администрация“, казва професор Георг Кодек, академичен директор на новата програма и съдия във Върховния съд на Австрия.

Най-доброто от два свята

Участниците в MBA програмата се възползват от двойно предимство: в първата част от програмата - бизнес ядрото, те придобиват богати познания по бизнес и икономика, свързани с мениджмънта и лидерството. В продължение на девет месеца те разглеждат в дълбочина ключови теми като лидерство, финансово отчитане, анализ на данни, глобални пазари, предприемачество и иновации, както и етика и корпоративна социална отговорност. Втората част на програмата - специализацията, не само запознава студентите с юридическите науки и методи, но съдържа и подробни, фокусирани курсове, обхващащи гражданско право, данъчно право, търговско право, европейско право и публично право.

„В един все по-сложен свят, доброто разбиране на закона става все по-важно. Професионалната MBA по Европейско търговско право предлага точната комбинация от практическо потребителско ноу-хау и научна основа, от която се нуждаят хората, работещи в пресечната точка на закона, бизнеса и технологиите. Не само големите организации, а най-вече малките и средните предприятия, които нямат собствени юридически отдели, биха спечелили от служители, които могат да предложат експертиза по правни въпроси в допълнение към основната си квалификация “, казва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.

Специален фокус върху Европейско търговско право

Новата специализация обхваща всички правни области, важни за бизнес операциите в Европа, или при сътрудничество с ЕС. Не се акцентира върху отделни национални юрисдикции. Вместо това учебната програма има за цел да насърчи задълбочено разбиране на проблемите, възникващи в различни правни системи, особено по отношение на европейското търговско право.

„Трансграничните споразумения за покупки и услуги са естествено най-важните теми. Транснационалното трудово право също е от нарастващо значение. Още по-сложна задача е създаването и интензивното управление на клон или филиал в чужбина. В такъв случай се намесват не само чуждото данъчно право, но и гражданското, търговското и екологичното право, както и други разпоредби, приложими за съответната държава. Всичко това трябва да се има предвид при подобни бизнес начинания. И точно за това подготвяме нашите студенти”, казва професор Кодек.

Добре дошли в клуба!

Чрез членството си във WU Executive Club, общността на възпитаниците на WU Executive Academy, студентите в Професионалната MBA програма по Европейско търговско право могат веднага да започнат да разширяват своята професионална и лична мрежа от контакти. Понастоящем тази професионална общност наброява 4500 члена от 85 държави и се състои от висококвалифицирани и образовани мениджъри, ръководители и експерти, които ежегодно се събират на повече от 40 събития, програми за допълнително обучение и нетуъркинг събития, на които обменят опит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ