Мощният ефект на промяната

Мощният ефект на промяната

Мощният ефект на промяната

Успяват онези, които са в крак или изпреварват времето, убедена е Лора Арнаудова, управител на Българската коучинг академия

- Госпожо Арнаудова, отвъд знанията, контактите и опита до каква степен личните вярвания и трайни убеждения на лидерите определят техните постижения?

- Личните вярвания и убеждения дефинират посоката на действията на всеки един от нас. При лидерите те са много по-осезаеми, защото определят не само професионалните и личните качества на съответния човек, но и динамиката в екипа и организацията. Всъщност отговорът на този въпрос се крие в наука, основана от д-р К. Грейвс, който в търсене на отговор на въпроса какво е зрялост и съществува ли зрял човек, изолира две групи от по 7 системи на вярвания. Системите са разпознаваеми в индивидуални и екипни, процесни и организационни ценности, нагласи, поведения. 

- Какво в начина си на мислене българските предприемачи най-лесно могат да променят, ако целта е да постигнат по-големи от вече завоюваните успехи?

- На първо място са гъвкавостта на мислене и желанието за едно дълбоко самоосъзнаване, което дава чудесна отправна точка за необходимата промяна. Успехът на организацията зависи както от индивидуалната, така и от екипната система от поведения, предполагащи различни начини на управление, организиране, комуникиране и планиране за всяка от 7-те системи. Затова ние започваме всеки проект с анализ на конкретния екип, на динамиките, на лидерските подходи на ръководителя му, след което с помощта на коучинг и НЛП инструменти дефинираме корпоративните и личните цели и припокриваме едните с другите, постигайки мощен ефект на промяната.

- Когато бизнес средата се променя, а с нея се налагат организационни промени, ценностите на изпълнителните директори трябва ли също да се променят?

- И да, и не. Да, в смисъл на личния пример, който е естествено и наложително условие за всяка еволюция. А еволюцията няма крайна цел, тя е движение от една система на мислене в друга, по-сложна, включваща и предходната. В решението на проблемите човек сам създава следващите. Успяват онези, които са в крак или пък изпреварват времето, които трупат знания, умения - както поведенчески, така и на по-дълбоко ценностно ниво. Времената на промени доказват истинското лидерство. Управлението на промяната е страст в "НЛП България", която тазгодишната ни награда от Българската асоциация за управление на хора доказва.  

- Коя е вашата лична мисия, която искате да реализирате чрез "НЛП България" и водената от вас коучинг академия? 

- Личната ми мисия, споделяна от целия ни екип, е да развиваме лидерите на новото време. Постигаме го, подпомагайки интелигентните българи да отглеждат в себе си ценности, обединени под знака на системно мислене: адаптивност, кооперативност, мисловна хигиена. Към това са насочени обучителните програми в "НЛП България" - усъвършенстване на личностните и ръководните умения. В Българската коучинг академия сертифицираме вътрешни коучъри за нашите корпоративни клиенти, за да може подкрепата за всеки техен екип или служител да е на ръка разстояние когато и както е необходима.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ