Газираното състарявало
Не прекалявайте с газираното, защото според прясно проучване мехурчетата в него състаряват. Негативният ефект се дължи на високите нива на фосфат в газираните напитки, установиха учени от Харвард. Те огласиха наблюденията си в специализираното списание на Федерацията на американските дружества по експериментална биология.
Фосфатите се използват в производството на безалкохолни напитки, както и в някои преработени храни, за подсилване и по-трайно запазване на газировката. В качеството им на консерванти и подобрители на външния вид се влагат още в колбаси, преработени месни продукти, сирена и дори хлебни изделия, предупреждават учените.
Според тяхното изследване с експериментални проби върху гризачи фосфатите засилват признаците на стареене в организма и ускоряват естествената клетъчна смърт. Високите нива на този елемент в организма могат още да повишат честотата и тежестта на хронични заболявания, свързани с остаряването на организма – заболявания на бъбреците, увреждания на съдовете и кожата, и дори мускулна атрофия.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.