Най-любопитните подправки и добавки по света
Всички използваме подправки и добавки, за да овкусим храната си. Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцетът, зехтинът, солта и пиперът. По света обаче има доста по-интересни и странни подправки, припомня сайтът Foodpanda
Ето няколко от тях:
Бананов кетчуп от Филипините
Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този вид кетчуп, за да овкусят омлета или бургера си.
Мармайт в Холандия
Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.
Жеотгал в Корея
Той се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.
Рибен сос, Тайланд
Рибният сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в тайландската кухня и се използва вместо къри.
Сос Уорчестър, Великобритания
Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс, които смесват оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук и чесън. Първоначално бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.
Ферментирала извара, Япония
Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.
Силно подправена туршия, Индия
Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците в колониална Индия.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.