Бъдете любопитни! Само вие можете да попречите на кариерата си.
За мен стажът е времето, когато човек, воден от своя ментор, научава тънкостите на занаята и основите на всяка професия или индустрия. Първият път, в който научих нещо за истинската работа, беше на риболовната лодка на чичо ми. Това преживяване съвсем не беше стаж, но ме дари с безценни уроци, които и до днес ме насочват в професионалния ми път: „навреме” означава да подраниш; движи се бързо, бъди внимателен и бъди любопитен.
Често моторът на риболовната лодка се повреждаше или пък мрежата се късаше и на двама ни се налагаше да мислим в движение. В тези моменти не знаех, че по-късно натрупаният опит в боравенето с нож ще ме отведе в кухните на луксозни ресторанти. Носехме улова вкъщи, където аз и баба го готвехме. Тя беше човекът, който ме научи да съм безстрашен в кухнята.
Когато усвоих тънкостите на кулинарията, трябваше да свикна да не се плаша от врящото олио. Времето, прекарано в кухнята с баба ми, ме научи наистина да си цапам ръцете. Имах късмета семейството ми винаги да се занимава с полезни и образователни дейности в „свободното време”. Никога не скучаех и отрано се повлиях от работната етика на роднините си. Другите деца се учеха да разглобяват мотопеди и двигатели или да сглобяват самолетчета и корабчета – аз развивах вкуса, обонянието и готварските си умения.
В ресторантите, в които съм работил, съм срещал млади готвачи със същата работна етика като тази на семейството ми – и именно те процъфтяват. Един от тях сега води кулинарно предаване в Сидни. По онова време беше много забавен човек, поради което работата с него беше песен, но и уменията му надхвърлиха всички мои очаквания. Идваше всеки ден, трудеше се усърдно, слушаше и винаги бе готов да опита нещо ново. Чудесно е да видя как кариерата му се разви и той се издигна в бранша.
Живеем във време, в което преживяванията ни не определят границите на нашата кариера и винаги търсим начини да преоткрием себе си или да се захванем с нещо ново. Стажанти непрекъснато идват и си отиват от моите кухни. Някои от тях са на 18 – тъкмо завършили кулинарно училище, – а други са надхвърлили 30 и търсят кариерна промяна. Всички те са жадни за знания и предлагат свежи поглед и идеи.
Като собственик на бизнес и ресторантьор мога да ви кажа, че това е най-ценният принос – предлагането на стажове е чудесен начин да обогатите работното място на вдъхновение и иновации. Стажантите носят със себе си чувство за жизненост и ми помагат да бъда в крак с тенденциите, особено в Харлем. Винаги търся начини да привличам нови клиенти, затова е жизненоважно младите да имат възможност да обогатяват познанията ми за квартала.
А и как би могъл един млад човек да си избере професия, ако не е опитвал нищо? Стажовете предлагат възможност за обучения, усърден труд и придобиване на истински умения, които ще ги подготвят „зайците” за тяхното бъдеще. Значението на менторството е безмерно!
Маркус Самюелсон, готвач и писател в Marcus Samuelsson Group, за LinkedIn.com
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.