Ратифицираме договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

Ратифицираме договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

Ратифицираме договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

В Народното събрание днес се обсъжда Договорът за присъединяване на Хърватия към ЕС. Предстои документът да бъде ратифициран. Дебатите по него днес са  в присъствието на председателя на хърватския парламент Борис Шпрем. Той е на посещение в страната по покана на българския си колега Цецка Цачева, информира „Дарик”.

В началото на пленарното заседание днес Цачева заяви, че ратификацията на договора за присъединяване на Хърватия доказва последователната политика, която страната ни води в подкрепа на европейската интеграция на Балканите. Външният министър Николай Младенов заяви: „Нашето естествено културно и историческо място е в Европа". Той подчерта, че днешния вот за нашия регион е знак за останалите страни на Балканите, че членството в ЕС е постижима цел.

Хърватия подписа договор за присъединяване към съюза в края на миналата година. Според него тя трябва да стане пълноправен член през юли 2013 г., след като всичките 27 членки ратифицират документа. Това ще се случи 20 години след като страната извоюва независимостта си от бивша Югославия с цената на тежки кръвопролития и жертви във войната в началото на 90-те.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ