"Лукойл-България" сменя генералния директор заради европейските санкции

Лукойл-България сменя генералния директор заради европейските санкции

"Лукойл-България" сменя генералния директор заради европейските санкции

Белгиецът Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов генерален директор на "Лукойл-България", става ясно от справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста досега. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов.

От октомври 2021 г.  Хоскенс е работил за "Литаско", търговско поделение на "Лукойл", базирано в Швейцария, като директор, отговарящ за търговията на дребно в Европа и САЩ. Преди това е бил директор в "Лукойл", отново отговарящ за продажбите на дребно.

Според запознати източници, смяната на ръководството на "Лукойл" вероятно  е свързана с това, че от 27 март влиза в сила десетият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна. С него се забранява на руснаци, какъвто по народност е Матюхов да ръководят ключови за енергетиката предприятия  в Европа.

По тази причина промени се очакват и в ръководството на  "Нефтохим" като се очаква да бъде сменен председателят на Управителния съвет Илшат Шарафутдинов.  

Нови хора ще има и в Надзорният съвет, в който от четирима членове трима са руснаци -  Андрей Тихонов, Иван Однолько и Рустем Гималетдинов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ