Инвеститорите игнорират лошите новини

Инвеститорите игнорират лошите новини

Инвеститорите игнорират лошите новини

Акциите отчетоха силно повишение през миналата седмица, особено в Азия и Европа. Апетитът към рискови активи движеше покупките на книжа, като щатският пазар отбеляза най-силната си седмица от началото на годината.

Повишаването с 3.3% на широкия индекс S&P 500 не е нещо изключително, но отхвърли възможността от продължаване на корекцията на фондовите пазари до нови дъна до края на годината.

Силният ръст на петрола има своето отражение върху щатския пазар, където компаниите от сектора се представяха най-добре. Поскъпването им беше в диапазона 5-10%, но по-малките компании отчетоха дори по-големи движения в очакване на стабилизирането на резултатите им. Прогнозите на ОПЕК за увеличаване на търсенето на петрол в глобален мащаб доведе до скок на цената над 50 долара за барел.

Седмицата се оказа много позитивна и за индустриални компании, които имат значителен бизнес извън САЩ. Поевтиняването на долара, особено спрямо азиатските валути, повиши акциите на компании като General Electric.

През следващите дни започва публикуването на отчетите в САЩ, като прогнозите са негативни – очаква се спад с поне 5% на печалбите на компаниите в S&P 500. Ръстът на индексите е също така знак, че лошите новини са отчетени от пазара. Продължаване на покачването може да има само, ако компаниите не публикуват още по-лоши резултати.

В Европа индексите се движеха под влияние на позитивните настроения, като дори игнорираха новината за голямата загуба на Deutsche Bank. Германската банка възстанови цената на акцията си, въпреки отчетената рекорда загуба от 6 милиарда евро. Инвеститорите възприеха добре политиката на новото ръководство на банката за изчистване на балансите й и за мерки, които да я качат оценката й. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ