Инвеститорите гледат към инфлацията

Инвеститорите гледат към инфлацията

Инвеститорите гледат към инфлацията

Уолстрийт вече се върна в работен режим и започна годината с повишение на индексите. Това се дължеше основно на данните за пазара на труда в САЩ през декември. Броят на новите работни места расте, колкото са очакванията на инвеститорите, а безработицата е на много ниското ниво от 3.5%. Но тук добрите новини приключват, защото огромната част от работните места се дължат на хора, които са на втора работа, на половин работен ден или са самонаети.

Големите съкращения на служители засега влизат в новините, но не се отразяват все още съществено на показателите за безработица. Това има две страни. Положителната е, че икономиката е базирана на потреблението и ще продължи да бъде стабилна, докато безработицата е ниска. Лошата страна е, че централните банкери няма да спират с повишаването на лихвите докато инфлацията е притеснително висока. А тя ще започне да се успокоява, когато се влоши пазара на труда. Засега е много рано да се говори за такава тенденция, но последните данни показаха намаляване на растежа на заплащането.

Отделям специално внимание на заетостта и доходите, защото те се следят от централните банкери. През тази седмица предстои публикуването на данните за инфлацията, а прогнозите са за поредно намаление до нива от 5.7% на индикатора без включване на храни и горива. Банкерите вече оценяват рисковете за икономиката и за хората с най-ниски доходи. Но както показа стенограмата от последното им заседание, намеренията да се повишават лихвите не са се променили съществено.

Инвеститорите ще следят внимателно още две събития. Първото е началото на сезона на корпоративните печалби за четвъртото тримесечие, за които се очаква намаление на годишна база. По-важно е, какви прогнози ще дадат компаниите за годината, защото големите корпорации вече срещат проблеми. Второто важно събитие е отварянето на китайската икономика след огромния брой на заболели с COVID и осъзнаването на факта, че не може да се пребори заразата със затваряне. Това е добра новина за суровините и особено за петрола, който се търгуваше под 80 долара за сорта Брент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ