Какво разделя успешните лидери от останалите според Сатя Надела

Какво разделя успешните лидери от останалите според Сатя Надела

Какво разделя успешните лидери от останалите според Сатя Надела

Когато Сатя Надела беше назначен за главен изпълнителен директор на Microsoft през 2014 г., той не беше от хората, които се хвалят с високото си IQ или интелектуални постижения. Той знаеше, че да си лидер не означава само да знаеш всички отговори, а да разбираш хората и да знаеш как да изграждаш значими връзки, пише Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core.

За да бъде ефективен и да се отличи Надела свежда лидерството до две добре познати думи: емоционална интелигентност.

„EQ надделява над IQ“

В силно промотирано събитие преди почти десетилетие Надела се обърна към хиляди студенти, говорейки за тяхното бъдеще и за възможности, които имат. По време на своята реч той акцентира върху важността на развитието на емоционалната интелигентност (EQ).

„В дългосрочен план EQ надделява над IQ. Без да бъдете източник на енергия за другите, може да бъде постигнато много малко“, каза тогава той.

Проучванията показват, че компаниите, които дават приоритет на емоционалната интелигентност на своите служители, отчитат по-висока производителност и ангажираност на служителите в сравнение с тези, които я пренебрегват.

Тъй като технологичният напредък често привлича най-много внимание, значението на емоционалната интелигентност понякога може да бъде пренебрегнато. Лидери като Надела обаче показаха, че емоционалната интелигентност не е просто черта, която е хубаво да имаш, а решаващ елемент за постигане на траен успех в корпоративната сфера.

Има няколко начина, по които лидерите и хората с високи постижения могат да използват емоционалната интелигентност като сила за подобряване на собственото си представяне и на работното място.

Направете така, че гласът на вашите служители да се чува

Преди две десетилетия работех за ръководител с високо EQ и научих ценен урок, който нося със себе си и до днес. Ръководих екип през предизвикателен проект. Натискът беше голям и напрежението - високо. Един член на екипа беше доста тих и гласът му трудно можеше да бъде чут на фона на огромния хаос. Вместо да продължи напред със собствените си идеи, изпълнителният директор (нашият шеф) направи крачка назад, приближи се до този член на екипа и го попита: „Какво мислиш?“

Ефектът беше поразителен. Лицето на служителя грейна и той започна да споделя прозренията си. Оказа се, че има брилянтно решение, което не е беше обмислено досега. Проектът пожъна изключителен успех и всички ние научихме важен урок: лидерството в този случай е свързано с овластяването на другите и оценяването на техните перспективи.

Ръководство с автентичност

Емоционалната интелигентност не означава да бъдеш прекалено сантиментален или с меко сърце. Става дума за разбиране на емоциите, мотивацията и стремежите на хората, с които работите. Става дума за създаване на среда, в която всеки се чувства ценен и чут.

Ключът е да слушате активно, да съчувствате и да демонстрирате автентичност в стила си на управление. Това означава разпознаване и управление на собствените ви емоции, защото по-добър професионалист или лидер, който не може или не иска да се ориентира в собствените си чувства, често изпитва затруднения с ефективното ръководене на екип.

Признайте, че не знаете всичко

Доста е неудобно да признаеш, че не знаеш нещо, когато хората очакват да имаш отговори. Гари Ридж, почетен председател на WD-40 Company, имаше противоречива гледна точка, когато беше главен изпълнителен директор. Ридж казваше, че „не знам“ са най-силните думи, които е научил в живота си. Когато човек се почувства комфортно с незнанието, той започна да се учи и да расте.

„Веднага щом се убедите, че знаете всичко, изключвате всяка възможност да научите повече и да получите различни гледни точки“, казва Ридж. „Така че не само се чувствам комфортно с фразата „не знам“, но днес все по-често се питам „Защо вярвам в това?“, тъй като светът се променя толкова бързо“.

Докато проучвате собствения си стил на лидерство, имайте предвид следното: истинското лидерство не означава да имате всички отговори, а да създадете пространство за процъфтяване на колективните усилия.

Що се отнася до Сатя Надела, той продължава да води Microsoft чрез емоционална интелигентност, доказвайки, че това не е просто нашумял термин, а мощна сила, която може да оформи бъдещето на лидерството в света на технологиите и извън него.

………………..

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ