Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Началото на футбола

Началото на футбола

Управителните тела на този спорт вече официално са признали, че неговият произход е от Китай отпреди 2500 години. Древните китайци играели форма на съвременния футбол, която била много популярна между 770 и 476 г. пр. Хр. Китайската игра възникнала в района Линци на град Зибо, на полуостров Шан Дон. Играчите ритали надут с въздух свински пикочен мехур из заграден двор. Топката трябвало да се задържи във въздуха и не можело да се отбележи гол, ако падне на земята. Имало няколко версии на играта, в едната дори използвали мрежа като на съвременните врати.

Английската дума, с която се обозначава този спорт - soccer – била измислена в средите на младежите от добри английски семейства в средата на 19 в. Те имали навика да съкращават думите и да добавят наставки „er” или „ers” в края им. Така се появила думата „brekkers” „breakfast” (закуска), за ръгби „rugger” и „soccer”за Association Football (Футбол на асоциациите). Думата аssociation (асоциация) идва от различните асоциации, като например Шефилдската или Нотимгамската, които се обединили, за да провеждат заедно национални състезания и да уеднаквят правилата на играта. Първият правилник, който важи и до днес е съставен през 1848 г. в колежа „Тринити” в Кеймбридж.

Ритането по глезените било позволено средство за справяне с противника. Футболната асоциация е създадена през 1862г., същата, в която е основан и първият професионален футболен клуб „Нотс Каунти”. Първата футболна организация в Съединените щати – футболен клуб „Онеида” е създадена в Бостън през 1862 г. от седемнайсет годишния Герит Смит-Милър, а първият мач е изигран на 7 ноември 1863г.

Купата фетболна асоциация – най-старото футболно състезание в света – е предложена през 1871 г. от К. У. Алкок и се провежда за първи път следващата година. Първият клуб, спечелил купата е „Уондърър”, които побеждават на финала „Кралските инженери с 1:0 и защитават титлата си следващата година.

За да се избегнат редовните спорове във футболните мачове през 1871г. се въвеждат реферите. Тъчът е въведен през 1882 г. международната футболна организация – ФИФА – е създадена през 1904 г. Първото световно първенство е спечелено от Уругвай, който побеждава на финала Аржентина с 4:2 през 1930 г. Двете страни не можели да се споразумеят за размера на топката, с която да играят на финала. Накрая се стигнало до компромис и през първото полувреме се играло с един размер топка, през второто – с друг.

Из "Книга за началата". Книгата може да бъде поръчана от електронния магазин на сп. Мениджър - тук. Специално за вас тя е на промоционална цена от 6 лв.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ