На днешната дата, 5 юни. Световният ден на околната среда

На днешната дата, 5 юни. Световният ден на околната среда

На днешната дата, 5 юни. Световният ден на околната среда

На днешната дата:

  • През 70 г. Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим.

       През 1849 г. Дания става конституционна монархия с подписването на нова конституция.

  • През 1851 г. романът „Чичо Томовата” колиба на Хариет Бичър Стоу започва да се публикува в подлистник във вестник „Национална ера”.
  • През 1866 г. според изчисленията, планетата Плутон е достигнала своя най-голям афелий; следващият афелий ще бъде достигнат през август 2113 г.
  • През 1915 г. са нанесени поправки в конституцията на Дания, които дават избирателни права на жените.
  • През 1947 г. по време на реч в Харвардския университет държавният секретар на САЩ Джордж Маршал призовава за оказване на икономическа помощ на следвоенна Европа. Планът е наречен „Маршал”
  • През 1968 г. американският кандидат-президент Робърт Кенеди е смъртоносно прострелян в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис от палестински емигрант и умира на следващия ден.
  • През 2004 г. Антоанета Стефанова става световна шампионка по шахмат за жени.

Рождениците днес:

 

Борислав Чучков – продуцент

 

 

Калина Тасева - художник

 

 

 

Максим Минчев – журналист, директор на БТА

 

 

 

Николай Дойнов – журналист

 

 

 

Петя Александрова - кинокритик

 

 

Празници:

Световният ден на околната среда се отбелязва в цял свят от 1973 г. по решение на Конференцията на ОНН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята.  Темата на Световния ден на околната среда през 2011 г. е: „Горите: Природата на Ваше разположение” с цел насърчаване на опазването на горите и устойчивото потребление за "зелен" растеж и в подкрепа на инициативата на ООН – Международна година на горите. Опазването на горите по света трябва да е в нашето колективно съзнание, така че да се промени начинът ни на живот. Световният ден на околната среда е ден, в който всеки трябва да стане „зелен” и да предприеме действия за запазване на планетата за бъдещите поколения – от децата в училище до населението на дадена община и от всеки отделен човек до многонационалните корпорации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ