Физик дава отговор на въпроса как да останем сухи в дъжда

Физик дава отговор на въпроса как да останем сухи в дъжда

Физик дава отговор на въпроса как да останем сухи в дъжда

Физикът проф. Франко Бочи предлага нови идеи на въпроса, който дълго време измъчва милиони хора по света - как най-добре да останем сухи, когато се движам под дъжда. Когато тичате, се измъквате от дъжда по-бързо, но минавате през повече капки. Така че, каква е оптималната скорост? Правилният отговор на този въпрос зависи от посоката на вятъра и ръста на човек, твърди проф. Бочи в статия за Европейския вестник за физика.

В повечето случаи, общият отговор е да се тича възможно най-бързо, но той се променя според това дали сте по-пълни или слаби, пише BBC, цитирайки статията. Проф. Бочи в никакъв случай не е първият човек, който се занимава с този проблем,  далеч по-сложен математически, отколкото изглежда. През 1970 г. излизат редица статии в математически списания, които обсъждат въпроса.

Това, което усложнява въпроса е човешката форма, казва проф. Бочи. Той установил, че отговорът може да зависи от съотношението на височина към широчина на човека, както и от посока на вятъра и размера на дъждовните капки. "Нека кажем, че по принцип най-доброто нещо е да тичате, толкова бързо, колкото можете - не винаги, но като цяло", казва професорът.

"Ако сте слаб е по-добре да се движите с оптимална скорост, ако е обратното по-добре да тичате по-бързо." Що се отнася до посоката на вятъра като цяло е добре да бягате толкова бързо, колкото можете, освен ако вятърът е зад вас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ