25-ото издание на „Киномания" стартира тази вечер (програма)

25-ото издание на „Киномания стартира тази вечер (програма)

25-ото издание на „Киномания" стартира тази вечер (програма)

С филм на Уди Алън ще бъде открито юбилейното 25-то издание на „Киномания” тази вечер в НДК. Прожекцията на филма "Полунощ в Париж", с участието на Карла Бруни, ще даде старт на тазгодишния филмов маратон, който ще премине под мотото „Презареждане".

По време на форума ще бъдат показани над 40 филма в различни категории. Програмата включва прожекции в НДК от 11 до 20 ноември, като за първи път в историята си форумът ще гостува и на Фестивалния и конгресен център във Варна от 18 до 24 ноември, както и в „Лъки Синема” в Пловдив.

„Киномания” стартира през 1987 г. като „Световна филмова панорама”. От самото начало, този филмов форум се превръща в истинска мода сред българските зрители. Най-атрактивните и значими филми в световен мащаб, непоказани в българските кина, са включени в програмата.

От 1993 г. панорамата има ново име – „Киномания”. Причина за това са демократичните промени в България. В тези години системата на дистрибуция на филми търпи коренна промяна: появяват се частни дружества и български представители на големите компании от Холивуд, както и независими дистрибутори на филми. Редовният филмов афиш става по-богат и разнообразен.

Днес „Киномания” представя забележително художествено кино, по някаква причина останало извън интересите на българските разпространители на филми. Част от програмата включва най-интересните събития на независимото американско кино. Преобладават значими филмови заглавия от националните кина, по-малко популярни в България: някои европейски и азиатски продукции, както и филмови събития от съседните балкански държави

Програмата на тазгодишното издание на „Киномания” можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ