Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Решаващата стратегия

Решаващата стратегия

Решаващата стратегия

Независимо дали сте предприемач или компания от Fortune 500, отнема значително време, тестване и инвестиране, за да създадете нов продукт или да разработите изцяло нова марка. За да направите такова лансиране на продукта или момента на тържественото откриване страхотно, от решаващо значение е да имате стратегия за "излизане на пазара", начертана много преди пускането на пазара.

Има различни PR и комуникационни стратегии, които можете да комбинирате и съчетаете, за да вградите в плана си, но ключът е да предприемете интегриран подход. Ето шестте ключови области, които ще искате да зададете за успешно стартиране. 

1. Основни елементи 

За да гарантирате, че се разказва правилната история, ще искате да разработите инструментариум от материали, които могат да бъдат споделяни с вътрешна и външна аудитория, като ключови съобщения, въпроси и отговори, съобщения за новини и примерни текстове в социалните медии. Вие също ще искате да се уверите, че вашето дигитално присъствие е установено на вашия уебсайт, социални канали и сайтовете, където вашият продукт може да бъде закупен. И накрая, помислете за допълнителни поддържащи активи, като например партньорска програма за вашия потребителски продукт, която често се изисква от медиите за включване на статия.

2. Обучение на говорител 

Официалното или структурирано медийно обучение на вашия основен говорител трябва да бъде поставено на масата. Независимо дали става въпрос за вашия главен изпълнителен директор, бранд мениджър или външен експерт, вашият говорител трябва да е запознат с ключови подробности за продукта или марката и точките за разговор – и да може ефективно да ги комуникира на служителите (вашата първа група посланици), на потребителите на събития, в медийни интервюта и с всякакви други целеви аудитории, които се опитвате да достигнете. Говоренето с медии може да бъде плашещо, но не е задължително! Уверете се, че вашите хора са добре подготвени.

3. Медийна ангажираност 

Медиите доставят вашите новини на вашата целева аудитория. След като идентифицирате вашите медийни цели (например, бизнес, търговия, потребител, ниша), ще искате да помислите за многостранна програма, за да достигнете до тях в допълнение към директно представяне или разпространение на креативен медиен имейл, пълен с мостри на продукти. Също така ще искате да определите дали други видове платени медийни тактики се вписват във вашия микс, като например спонсорирани редакционни възможности, разпространение на съобщения през новинарската лента и истории под формата на издание, видео пакет или аудио новини.

4. Ангажиране на инфлуенсъри

Има различни начини за свързване с инфлуенсъри за одобрения от трети страни и за стимулиране на конкретна подканваща фраза, като например посещение на магазин за търговия на дребно или щракване върху връзка за закупуване на продукт. Това може да доведе до договаряне на платени партньорства, изпращане на пакети "изненада и наслада" за потенциално "разопаковане" или покани за местно събитие. Съдържанието трябва да съответства на същността на вашата марка, като същевременно автентично представя влиятелния човек, а също така трябва да бъде измеримо (например резултати, споделени от влиятелния, проследяващи UTM връзки и промо кодове). 

5. Цифрово усилване 

От SEO до платен и спечелен план за съдържание в социалните медии за TikTok, Instagram, Facebook и LinkedIn, има много дигитални пътища за достигане до вашата целева аудитория. След като медийното отразяване започне да се разпространява, ще искате да го разширите. Можете да направите това в социалните медии, вашия уебсайт, чрез естествена реклама или чрез други дигитални канали. Медийната ангажираност полага основата, но засилването на тази ангажираност е от решаващо значение в днешния медиен пейзаж.

6. Ангажираност на потребителите 

Личните събития се завръщат и хората искат забавно изживяване. Можете да планирате своето собствено присъствие на тържественото откриване или да се срещнете с целевия си потребител там, където вече отива (например събития в общността, фестивали и т.н.). Има различни точки на допир, които трябва да се вземат предвид чрез купони, промоции, вземане на проби и опитни дейности. Личното свързване с марка е неповторимо, така че ако опцията е налична, уверете се, че е част от стартирането ви.

Въпреки че опциите са неограничени, може да бъде непосилно да се определи откъде да започнете и кои са най-добрите елементи на кампанията за прилагане. Овладяването на тези основи ще осигури силна пътна карта за успех сега и в бъдеще. 

Източник: Меган Шрой за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ