Защо видео маркетингът има смисъл за франчайз марките

Защо видео маркетингът има смисъл за франчайз марките

Защо видео маркетингът има смисъл за франчайз марките

Три четвърти от нашите знания идват от зрението ни. Това прави много по-объркващ факта, че франчайз марките все още не успяват да използват опциите за видео маркетинг, с които разполагат, като част от техния цялостен процес на развитие на продажбите, особено що се отнася до усилията на тяхната марка за валидиране и набиране на персонал.

Повечето франчайзодатели имат добре дефиниран и фино настроен процес на продажба, внимателно изработен, за да бъде прост, но ефективен начин да преведат кандидатите през този процес. Някои марки имат само пет стъпки, докато други могат да имат до девет. Почти всички от тях имат контейнер за една от най-важните точки - валидиране. Значението на този етап не може да се подценява, тъй като това е най-добрият възможен шанс на франчайзодателя да представи всички аргументи в подкрепа на собствеността върху бизнеса.

Обикновено кандидатите за франчайзополучатели, участващи в сесии за валидиране, ще имат възможност да говорят лично с представители на марката, както и със съществуващи франчайзополучатели в системата. Никакви въпроси не са забранени и това е невероятна възможност да съобщите стойностните предложения на марката, както и да предоставите точна информация за ежедневните дейности на собствениците на франчайз. Като знаете това, изглежда ли странно, че повечето франчайзодатели извършват тази важна стъпка само писмено или по телефона? Няма ли видео маркетингът да има много повече смисъл?

Без визуални знаци в нашата комуникация, много нюанси могат да се загубят в превода. Рядко може да се намери някой, който да не е преживял критично недоразумение, да е прочел ситуацията неправилно благодарение на невизуални (лице в лице) медии като имейл, текстово съобщение и телефонни обаждания. Защото когато хората общуват визуално, те възприемат много повече от обикновени факти. По-скоро те абсорбират емоцията, чувството и израза, които предоставят визуалните настройки. 

Добре известен факт е, че хората имат невероятно кратък период на внимание. Възходът на смартфоните, 10-секундните звукови фрагменти на TikTok и други социални медийни канали с бърз формат само влошиха проблема. Само преди няколко години компаниите харчеха милиони долари, за да създадат елегантни маркетингови брошури, публично търгуваните компании разработиха инвестиционни проспекти, които бяха дълги десетки страници, а продуктовите марки рутинно създаваха ръководства за собственика, които никой никога не чете. Помислете за секунда. Да предположим, че вашата пералня е спряла да работи, но сте диагностицирали един или два симптома. Твърде често вече се чува: "Просто го потърсете в YouTube и вижте дали има видеоклип как да го поправите". 

Марките, особено франчайз марките, трябва да вървят в крак с времето и да доставят типа съдържание, което тяхната аудитория предпочита да консумира. Използвайки отново валидиране като пример за набиране на персонал, просто си представете тези два сценария:

Имате кандидат за франчайз, който участва в телефонно обаждане за валидиране с един от вашите по-опитни и утвърдени собственици на франчайз. Тъй като няма сценарий, наистина не може да се каже как собственикът може да отговори на въпроси относно това да бъдеш франчайзополучател. Франчайзодателите имат нулев контрол.

Създавате едноминутен филм на съществуващ собственик на франчайз. Поставяте го в библиотека от видеоклипове за валидиране на уебсайта си. Като франчайзодател вие контролирате всеки аспект от това, което излиза от устата на вашия франчайзополучател. Преди кандидатите дори да стигнат до етапа на валидиране, съществува възможността тези препоръки от първо лице да привлекат зрителя. Франчайзодателите контролират 100%.

Ако можете да визуализирате как целевата аудитория може да реагира на всеки от тези методи, сега разбирате силата на видео маркетинга и продукцията. Забравете за франчайз индустрията за момент – дори HubSpot публикува статия, в която се посочва, че 90% от потенциалните клиенти, които са гледали положителна препоръка, са им помогнали да вземат решение за покупка на определена търговска марка. Същият процент потребители пък съобщава, че искат да гледат допълнително видео съдържание от марки и фирми във всеки индустриален канал.

Това, което наистина е заложено при видео маркетинга и продукцията, е установяването на емоционална връзка с вашата целева аудитория. В случая с франчайзодателите това означава привличане на квалифициран кандидат. Тази целева аудитория отговаря на видеопрепоръките, защото емоциите, чувствата и изразите на водещия могат да бъдат оценени и съобщени в реално време. За по-малко от 60 секунди те могат да видят този тип промоционално видео и да си представят, че един ден ще участват в същия тип валидиране на препоръки. Този път пред самите камери. И не е ли това самото определение за преобразуване на клиента, което франчайзодателите толкова отчаяно търсят в усилията си за набиране на персонал? 

Източник: Тревър Рапли за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова                                       

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ